AB Liderler Zirvesi’nde Göç Politikaları ve Geri Gönderme Önlemleri

AB Liderler Zirvesi'nde Göç Politikaları Üzerine Önemli Kararlar Alındı



Brüksel'de gerçekleştirilen Avrupa Birliği (AB) Liderler Zirvesi'nde, yasa dışı yollarla Avrupa'ya gelen ve iltica talepleri reddedilen kişilerin geri gönderilmesine yönelik önlemlerin hızlandırılmasına karar verildi. Deutsche Welle Türkçe'nin aktardığına göre, üye ülkelerin liderleri arasında göç konusundaki hararetli tartışmalar sonrasında kabul edilen zirve sonuç bildirisi, Avrupa'nın düzensiz göçte önemli bir transit ve menşe ülkesi olan Türkiye'yi de doğrudan etkiliyor.

Zirve bildirisine göre, göç, Avrupa'nın karşı karşıya olduğu bir sınama olarak değerlendirilmekte ve bu duruma karşı kolektif bir cevap verilmesi gerektiği vurgulanmaktadır. AB Konseyi, menşe ve transit ülkelerle "her iki tarafa da fayda sağlayacak kapsamlı ortaklıklar" aracılığıyla işbirliğinin güçlendirilmesi çağrısında bulundu.

Kaçan Türkler de Geri Gönderilecek

AB, geri göndermeleri hızlandırma hedefinde kararlı bir tutum sergiliyor. Bildiride, yasa dışı yollarla Avrupa'ya giriş yapmış ve iltica talepleri reddedilmiş olanların geri gönderilmesinin hızlandırılması gerektiği dikkat çekici bir şekilde ifade edildi. Bu karar, iltica talepleri reddedilen Türk vatandaşlarının da daha hızlı bir şekilde geri gönderilmesine olanak tanımaktadır.

AB Konseyi, geri dönüş süreçlerini kolaylaştırmak, sayılarını artırmak ve hızlandırmak için "her düzeyde kararlılıkla harekete geçilmesi" çağrısında bulundu. Bunun için diplomasi, kalkınma, ticaret ve vizeler dahil olmak üzere AB'nin tüm politikalarının ve araçlarının kullanılmasını talep eden liderler, Avrupa Komisyonu'nu da "acilen" yeni bir yasa teklifi hazırlamaya davet etti. Geçen yıl, AB ülkelerinde oturum hakkı bulunmayan ve geri gönderilmesi istenen 484 bin kişiden sadece %20'sinin ülkelerine dönebildiği belirtiliyor.

Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, komisyonun bu sayıların artması için çalışmalar yürüttüğünü ve kısa bir süre içinde yeni bir yasa teklifi sunacaklarını açıkladı.

Geri Gönderme Merkezleri de Gündemde

AB liderleri ayrıca, iltica talepleri reddedilen kişilerin ülkelerine, AB dışındaki "geri gönderme merkezlerinden" gönderilmesini de tartıştı. Von der Leyen, hangi üçüncü ülkelerin güvenli sayılabileceği, bir göçmenin bu merkezlerde ne kadar süre tutulabileceği ve kendi ülkelerine geri dönüşlerinin mümkün olmaması durumunda ne yapılacağı konularında görüşmelerin sürdüğünü belirtti. İtalya, halihazırda Arnavutluk'ta böyle bir merkez inşa etmiş durumda. Hollanda hükümeti ise, iltica talepleri reddedilen kişileri Uganda'ya göndermeyi değerlendirmekte. Ancak, bu konuda tüm AB liderlerinin aynı fikirde olmadığı görülüyor.

Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Almanya gibi büyük bir ülke için hızlı geri dönüşleri sağlayabilecek bir yasanın daha yararlı olacağını ifade etti. Scholz, ayrıca AB nüfusunun yaşlandığını ve emeklilik sistemlerinin giderek daha fazla baskı altında olduğunu hatırlatarak, AB'nin göçmenlere duyduğu ihtiyacın önemine dikkat çekti. Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis ise, iltica talepleri reddedilen ancak kendi ülkelerine gönderilemeyen göçmenlerin, Birlik dışındaki merkezlere yönlendirilmesi fikrine olumlu bir yaklaşım sergiledi.