Avustralya’da Bağlantıyı Kesme Hakkı Yürürlüğe Girdi

Avustralya'da "Bağlantıyı Kesme Hakkı" Yürürlüğe Girdi

Avustralya'da yeni bir yasa ile birlikte, çalışanlar artık mesai saatleri sonrasında işverenlerinden gelen telefon aramalarını yanıtlamak veya mesajları okumak zorunda değiller. "Bağlantıyı kesme hakkı" olarak adlandırılan bu yasa, çalışanların patronları tarafından cezalandırılma korkusu olmadan isterlerse mesai saatleri dışında iletişimlerini kesmelerine olanak tanıyor. Bu düzenleme, Avrupa ve Latin Amerika dahil olmak üzere 20'den fazla ülkede benzer şekilde uygulanmakta.

Geçen yıl yapılan bir araştırmaya göre, Avustralyalı çalışanlar yılda ortalama 281 saatlik bir süreyi ücretsiz fazla mesai yaparak geçiriyorlar.

İletişim Yasak Değil, Cevap Vermemek Hak

Yeni yasa, işverenlerin mesai saatleri dışında çalışanlarla iletişim kurmasını yasaklamamakla birlikte, çalışanlara yanıt vermeme hakkı tanıyor. Ancak, bir çalışanın mesai sonrasında iletişimi kesmesi durumunda, bunun makul bir sebebe dayanması gerekiyor. Kurallar gereği, işverenler ve çalışanlar anlaşmazlıkları kendi aralarında çözmeye çalışıyorlar. Eğer bu şekilde bir çözüm elde edilemezse, Avustralya Adil Çalışma Komisyonu (FWC) devreye girebiliyor. FWC, çalışanın cevap vermeyi reddetmesini makul bulursa işverene mesai saatleri dışında çalışanla iletişim kurmayı yasaklayabiliyor. Eğer çalışanın cevap vermeyi reddetmesi makul bulunmazsa, çalışanın cevap vermesi zorunlu tutuluyor.

FWC'nin kararlarına uyulmaması durumunda, çalışanlara 19 bin Avustralya doları, işverene ise 94 bin Avustralya doları kadar para cezası uygulanabiliyor.

Sendika Karardan Memnun

Avustralya Sendikalar Konseyi, bu yeni düzenlemenin çalışanlara makul olmayan mesai dışı iş taleplerini reddetme hakkı tanıyarak daha iyi bir iş-yaşam dengesi sağlamasına yardımcı olacağını belirtti. Ayrıca, bir işyeri uzmanı BBC News'e yaptığı açıklamada yeni kuralların işverenlere de avantaj sağlayacağını ifade etti. Swinburne Teknoloji Üniversitesi'nden John Hopkins, “Daha iyi dinlenen ve iş-yaşam dengesi sağlanan bir çalışan profili, hem daha az hastalık izni kullanan hem de kuruluştan ayrılma olasılığı daha düşük olan bir ekip oluşturacaktır. Çalışana sunulan her avantaj, işverene de fayda sağlayacaktır” dedi.

Çalışanlar Bölündü: Farklı Görüşler Var

Yeni yasaya ilişkin çalışanlardan karışık tepkiler geldi. Reuters'a konuşan reklam sektörü çalışanı Rachel Abdelnour, "Bence böyle yasalara sahip olmak gerçekten büyük bir önem taşıyor. Zamanımızın çoğunu telefonlarımıza ve e-postalarımıza bağlı olarak geçiriyoruz ve bu durumda bağlantıyı kesmek oldukça zor" şeklinde düşüncelerini belirtti. Öte yandan, finans sektöründe çalışan bir kişi yasanın harika bir fikir olduğunu ancak finans sektöründe geniş çapta uygulanmasını beklemediğini ifade etti. Finans sektörü çalışanı David Brennan, "Gerçeği söylemek gerekirse, bizim sektörde bu yasaya uyulacağından şüpheliyim. İyi maaş alıyoruz ve bizden sürekli iş teslim etmemiz bekleniyor; bu nedenle günün 24 saati iş teslim etme zorunluluğu hissediyoruz" dedi.