Bangladeş’te Geçici Hükümet Kuruldu: Muhammed Yunus Liderliğinde
Bangladeş'te Geçiş Hükümeti Kuruldu
Bangladeş'te hükümet karşıtı protestoların patlak vermesinin ardından Başbakan Şeyh Hasina Vecid'in ülkeyi terk etmesiyle, geçici hükümetin başına Nobel Barış Ödülü sahibi Muhammed Yunus atandı. Dhaka Tribune gazetesinin haberine göre, Bangladeş'te patlak veren öğrenci protestoları sonrasında geçici hükümetin liderinin kim olacağı merak konusuydu. Yetkililer, Bangladeş Cumhurbaşkanı Muhammed Şahabuddin ile Öğrenci Ayrımcılık Karşıtı Hareketi yöneticileri arasında gerçekleştirilen toplantı sonucunda, geçici hükümetin başına Nobel Barış Ödüllü Muhammed Yunus'un atandığını doğruladı. Ayrıca, geçiş hükümetinin diğer üyelerinin de çeşitli siyasi partilerle yapılan istişareler sonrası belirleneceği kaydedildi.
BANGLADEŞ'TE NELER OLUYOR?Bangladeş'te, 1971'deki Bağımsızlık Savaşı'nda görev alan kişilerin çocuklarına kamuda kontenjan ayrılması kararının ardından, Temmuz ayının ortalarında öğrencilerin önderliğinde protestolar başlamıştı. Yüksek Mahkeme, Temmuz ayı sonunda kontenjan kotası oranlarını düşürme kararı alarak protestoların sona erdiğini duyurmuştu. Ancak, gösteriler sırasında yaşanan şiddet olaylarından Cemaat-i İslami Partisi ve öğrenci kanadı sorumlu tutulmuş ve bu grupların yasaklanmasının ardından protestocular, gösterilerde yaşamını yitirenler için "adalet" talebiyle yeniden sokaklara döküldü. Bangladeş'teki protestolar sırasında yaşanan şiddet olaylarında yüzlerce kişi hayatını kaybetmiş ve binlerce kişi gözaltına alınmıştı. Şiddet olaylarının artması üzerine, Başbakan Şeyh Hasina resmi konutundan ayrılarak askeri helikopterle Hindistan'a gitmiş, bu esnada göstericiler, Başbakan'ın resmi konutunu basmıştı. Siyasi parti temsilcileriyle görüşen Bangladeş Ordu Komutanı General Waker-Uz-Zaman, Hasina'nın istifa ettiğini ve geçiş hükümetinin kurulacağını duyurmuştu.
EYLEMCİLERİN TALEBİNE OLUMLU YANITÖğrenci protestolarının koordinatörlerinden Nahid İslam, ülkede kurulması planlanan geçiş hükümetinin başına Muhammed Yunus'un geçmesini istediklerini açıkladı. Bangladeş'teki protestocu öğrencilerin geçiş hükümetine liderlik etmesini istediği Nobel Barış Ödüllü Muhammed Yunus'un düşünce kuruluşu "Yunus Centre" İcra Direktörü Lamiya Morshed, BBC'ye yaptığı açıklamada, Yunus'un şu an Paris'te bulunduğunu ve yakında Dhaka'ya döneceğini belirtti. Morshed, Yunus'un, "Bu kadar fedakarlık yapan öğrenciler, bu zor dönemde benden devreye girmemi isterken, bunu nasıl reddedebilirim?" ifadeleriyle öğrencilerin talebine olumlu cevap verdiğini iletti.
MUHAMMED YUNUS KİMDİR?Uzun zamandır Başbakan Şeyh Hasina'nın rakibi olarak görülen 84 yaşındaki Muhammed Yunus, dünya çapında "yoksulların bankacısı" olarak tanınmaktadır. Birçok mali suçlamadan ötürü Bangladeş'te mahkum edilen Nobel ödüllü Yunus hakkında, Şeyh Hasina ile olan soğuk ilişkileri nedeniyle hedef alındığına dair çok sayıda iddia ortaya atılmıştır. Aralarında eski ABD Başkanı Barack Obama, eski Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-moon gibi önde gelen isimlerin de bulunduğu bir grup, Şeyh Hasina'ya bir mektup göndererek Yunus hakkındaki yasal sürecin askıya alınmasını talep etmiştir. Muhammed Yunus, kurmuş olduğu Grameen Bankası ve sosyal girişimcilik alanındaki öncü çalışmaları nedeniyle 2006 yılında Nobel Barış Ödülü'ne layık görülmüştür.