Gazze’de Çocuk Felci ve Sağlık Krizi
Gazze'de Çocuk Felci Endişesi
İsrail'in yaklaşık 10 aydır sürdürdüğü yoğun saldırılar sonucunda, evlerini terk etmek zorunda kalan Filistinliler, çadırlarda ve barınma merkezlerinde yaşam mücadelesi veriyor. Bu süreçte, atık sularda tespit edilen çocuk felci virüsünün çocuklarına bulaşma riski, aileler arasında büyük bir kaygı yaratıyor. Gazze'nin altyapısının büyük ölçüde tahrip olması, halkın yaşadığı yerlerdeki atık suların ve çöp yığınlarının tehlike arz etmesine neden oluyor. Belediyeler, yakıt sıkıntısı nedeniyle bu tehlikeleri ortadan kaldırmak için çöp yığınlarını kaldırma ve atık suları arıtma işlevini yerine getiremiyorlar.
Son olarak, Gazze'deki Sağlık Bakanlığı, 18 Temmuz'da yaptığı açıklamada, Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) ile birlikte atık sulardan alınan numunelerde çocuk felci virüsünün tespit edildiğini duyurdu. Bu durum, binlerce kişinin çocuk felcine yakalanma riskiyle karşı karşıya olduğunu ortaya koyuyor.
Ailelerin Korkusu: Çocuk Felci
Gazze'nin kuzeyindeki okullardan birinde 3 çocuğuyla birlikte yaşayan Tamir Gaben, çocuklarının çocuk felcine yakalanma korkusunu dile getirdi. Gaben, "Okullarda durum gerçekten çok kötü. Yiyecek yok, içecek yok. Çocuklar, çöplüğün yakınında oynuyorlar. Hastalanıp ölenler oldu. Saldırılarda ölmeseler bile, virüse yakalanıp hastalanarak hayata veda edecekler," ifadelerini kullandı. İsrail'in evlerini bombalaması sonrasında bir okula yerleştiklerini anlatan Zaim ez-Zaim (48) ise, "Virüs ve hastalıklarla dolu atık su göletleriyle çevrili bir yerde yaşıyoruz ama başka seçenek yok," diyerek çaresizliğini vurguladı.
Sağlık Sorunları ve Çocuk Felci Tehlikesi
Atık sular ve çöpler nedeniyle hastalandıklarını belirten Zaim, şimdi de çocuk felci tehlikesinin kapıda olduğunu dile getirdi. Bir atık su birikintisinin yakınında yaşayan Edhem en-Nemr (55) ise, çocukları ve torunlarının savaşın başından beri çeşitli hastalıklarla mücadele ettiğini ifade etti. Nemr, "İsrail, su kuyularını ve arıtma tesislerini tahrip etti, bu yüzden temiz su bulamıyoruz. Çevrede akan veya birikinti haline gelen atık sular, hastalıkların yayılmasında başlıca sebep," diyerek durumu özetledi.
Cilt Hastalıklarında Artış
Gazze'nin kuzeyinde bulunan Kemal Advan Hastanesi'nde görev yapan doktor Sahir Nasr, atık sulardan kaynaklanan hastalıklara yakalanan birçok hastanın hastaneye başvurduğunu belirtti. Nasr, "Son zamanlarda cilt hastalıkları, bakteriyel ve viral hastalıklar ile mantar hastalıklarında anormal bir artış gözlemliyoruz. Mantar hastalıkları, bağışıklığı düşük olan insanlarda daha yaygın. Daha önce böyle bir durumla karşılaşmamıştık. Hastaneye başvuran 5 hastadan 3 veya 4'ü cilt hastalığına yakalanmış durumda. Daha önce hiç görmediğimiz hastalıklarla karşılaşıyoruz," şeklinde konuştu.
Bu hastalıkların çoğunlukla bağışıklığın zayıflaması, yetersiz beslenme, ilaç eksikliği ve kişisel temizlik eksikliğinden kaynaklandığını vurgulayan Nasr, "Okullarda içme suyuna atık su karışıyor; bu da hastalıklara yol açıyor," dedi. Ayrıca, yeterli miktarda gıda, vitamin, antibiyotik, ilaç ve merhemin bulunmaması, hastalıkların yayılmasını kolaylaştırıyor.
Çevre Felaketi ve Kriz Durumu
Gazze Belediyeler Birliği Koordinatörü Hüsni Muhenna, "İsrail, Gazze'deki altyapıyı tahrip ederek, atık suların sokaklarda ve alçak bölgelerde taşmasına ve bazı bölgelerde deniz kıyısına sızmasına yol açtı. Bu durum, ciddi bir çevre felaketine sebep oldu," dedi. Muhenna, İsrail'in, belediyelerin ekipman ve çalışanlarına yönelik saldırıları nedeniyle gereken hizmeti veremediklerini ve gerçek bir tehlikeyle karşı karşıya olduklarını vurguladı.