Kış Mevsiminde Sağlık Uyarıları: Prof. Dr. Çakır’dan Önemli Açıklamalar
Prof. Dr. Çakır: Kış Mevsiminde Dikkatli Olmalıyız
Atatürk Üniversitesi Araştırma Hastanesi Acil Servis Sorumlusu ve Acil Tıp Uzmanları Derneği Başkan Yardımcısı olan Prof. Dr. Çakır, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kış mevsiminin yavaş bir şekilde yaklaştığını belirterek, bu dönemde büyük bir salgının henüz ortaya çıkmadığını ifade etti. Soğuyan havalar ile birlikte insanların daha fazla toplu ve kapalı alanlarda zaman geçireceğini vurgulayan Çakır, "Kapalı alanlarda kalmak, bizi korunaksız hale getiriyor. Bir salgın kapıda ve bunu biliyoruz. Bu yıl, testi kırılmadan ve bir salgın yaşamadan vatandaşları uyarmak istiyoruz." dedi.
Çakır, salgın dönemlerinde acil servislerde yaşanan yoğunluğun, diğer acil hizmetleri aksatmasının yanı sıra, bulaş riskini artırarak salgının yayılma olasılığını da hızlandırdığını belirtti. Bu dönemde mevsimsel grip ve nezle gibi hastalıkların beklendiğini dile getiren Çakır, "Grip ve nezle durumlarında mümkün olduğunca evde dinlenmek ve basit ağrı kesici ilaçlarla tedavi olabileceğimizi unutmamalıyız. Her grip olan kişinin acil servise başvurması, hele ki serum ya da sarı serum alması gerekmiyor." diye ekledi.
Çakır, evde tüketilecek bitki çayları ve sıvı alımının, vücudun kaybettiği sıvıyı geri kazanmasına yardımcı olacağını belirterek, "Ihlamur gibi içeceklerle birlikte ağrı kesici alarak 15-20 dakika içinde serum gibi benzer bir etki elde edebiliriz. Bu sayede hem hastanede bulaş riskinden kaçınmış oluruz hem de acil durumları olan hastaların önüne geçeriz. Bu nedenle, mümkünse evde gerekli önlemleri alarak bu dönemi atlatmalıyız." şeklinde konuştu.
Covid-19 salgını sırasında edindiğimiz deneyimlerin hala geçerli olduğunu söyleyen Çakır, maske, mesafe ve temizlik kurallarına dikkat edilmesi durumunda solunum yoluyla bulaşan hastalıklardan korunmanın mümkün olduğunu ifade etti. Zorunlu olmadıkça kalabalık ortamlardan kaçınmanın önemini vurgulayan Çakır, "Maske, mesafe ve temizlik kurallarına uymak, yalnızca Kovid-19'dan değil, tüm bulaşıcı hastalıklardan korunmamıza yardımcı olacaktır. Bu kışı mümkün olduğu kadar az hastalıkla geçirmeye çalışalım." dedi.
- "Griple Acil Servislere Başvurmak Bir Akım Haline Geldi"Prof. Dr. Çakır, "Griple acil servislere başvurmak maalesef bir akım haline geldi. Oysa Avrupa'daki ülkelerde grip şikayeti ile hastaneye gittiğinizde doktor sizi evinize gönderir ve dinlenmenizi önerir. Biz ise grip durumunu hastanelerde geçirmeyi ve serum almayı tercih ediyoruz. Serum gerekliliği oldukça kısıtlıdır ve buna hekim karar verir." ifadelerini kullandı.
Grip nedeniyle hastaneye gitmenin, diğer bulaşıcı hastalıkların yayılma riskini artırdığını ve gribin grip olmayan kişilere de bulaşabileceğini belirten Çakır, "Grip döneminde acil servise gitmek yerine, evde dinlenerek hastalığı atlatmak en iyi seçenek olacaktır." şeklinde tavsiyelerde bulundu. Ayrıca, 65 yaş üzeri kronik hastalığı olanlar, kalp ve kanser hastalığı gibi özel grupların ve sağlık çalışanlarının, doktor önerisi ile grip aşısını yaptırmalarını da önerdi.