Lavrov’dan ABD’nin Suriye Politikasına Eleştiriler

Lavrov'dan ABD'nin Suriye Politikalarına Eleştiri

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, ABD'nin Suriye'deki askeri varlığının bölgedeki durumu doğrudan etkilediğini vurguladı. Lavrov, "Bu durum, Fırat'ın doğusunda yaşananların temel sebebi" dedi. ABD'nin Tanif yerleşim birimi çevresinde oluşturduğu 55 kilometre çapındaki bölgeye dikkat çeken Lavrov, Amerikalıların bu alanda terörle mücadele etmek yerine, "yarı devlet" oluşturma çabası içinde olduklarını ifade etti.

Lavrov, "Bu bölgede bulunan zengin petrol ve doğal gaz yatakları ile verimli tarım arazileri acımasızca sömürüldü. Amerikalılar ve onların müttefikleri, buradan çıkarılan petrol, doğal gaz ve tahılları satıyor. Bu gelirler, Suriye bütçesine akmıyor; bunun yerine ayrılıkçılığı desteklemek ve yarı devlet yapısını güçlendirmek için kullanılıyor" şeklinde konuştu.

Terör örgütü PKK/YPG ile olan ilişkilerin ele alındığı bir diğer noktada ise Lavrov, "Amerikalılar, Kürtleri kendi çıkarları doğrultusunda kullanıyor. Kürtlerin, geleceğinin birleşik bir Suriye'de olduğunu anlaması gerekiyor. Amerikalılardan gelecek yardıma güvenmemeleri ve Suriye hükümetiyle uzlaşma yoluna gitmeleri şart" dedi.

Lavrov, sözlerini şu şekilde sürdürdü: "Bu konudaki diyalogları teşvik ettik. Ancak Amerikalılar, Kürtleri hükümetle etkileşim kurmak yerine gerilimi artırmanın daha iyi olduğuna ikna ettiler. Kürt meslektaşlarımıza, kendi halklarına ve ulusal diyaloğa güvenmek yerine ABD'nin vaatlerine güvenmeye karar veren Afgan yönetiminin başına gelenleri hatırlatıyoruz. Amerikalılar, bir gecede onları yalnız bıraktı. Kürt ortaklarımızın, Suriye'nin tarihine ve deneyimlerine dikkat ederek, Şam ile birleşik bir Suriye'de yaşama şartları üzerinde ulusal diyaloğu başlatmalarını umuyorum."

'ŞAM, TÜRKİYE KONUSUNDA TEMKİNLİ'

Türkiye'nin, Suriye'nin toprak bütünlüğüne saygı gösterdiğini ve terör sorunu çözülene kadar bu topraklarda geçici olarak kalacağını dile getirdiğine işaret eden Lavrov, "Ancak şu an için Şam, Türkiye'nin İdlib Gerginliği Azaltma Bölgesi'ndeki faaliyetlerini sürdürmesi ve Suriye sınırında sorun çıkarmaya çalışan aşırılıkçı Kürtlere karşı operasyonlar düzenlemesi nedeniyle Ankara ile ilişkilerini iyileştirmekte oldukça temkinli" dedi.

Geçtiğimiz yıl Suriye, Türkiye, Rusya ve İran temsilcileri arasında Suriye ile Türkiye arasındaki ilişkilerin iyileştirilmesine yönelik toplantılar yapıldığını hatırlatan Lavrov, bu toplantılarda bir uzlaşma sağlanamadığını belirtti. Lavrov, "Suriye yönetimi, Türk birliklerinin Suriye'den tamamen çekilmesine dair net bir karar alınması gerektiğini düşünüyor. Türk tarafı buna hazır, ancak henüz belirli parametreler üzerinde mutabakat sağlanamadı. Mültecilerin geri dönüşü, terör tehdidinin ortadan kaldırılması ve Türk birliklerine ihtiyaç bırakmayacak tedbirler üzerinde çalışılıyor" ifadelerini kullandı.

Yakında benzer bir toplantının gerçekleştirileceği bilgisini paylaşan Lavrov, "Şam ve Ankara'daki ortaklarımızın ilişkilerini düzeltmelerinden yanayız. Ayrıca, Türkiye ve Suriye liderleri arasında 2010-2011 yıllarında sıcak ve olumlu bir ilişki vardı. Bu durumun da olumlu bir etkisi olacağına inanıyorum" değerlendirmesinde bulundu.