PKK’nın Avrupa’daki Faaliyetleri ve İade Süreci
PKK'nın Avrupa'daki Faaliyetleri ve Tutuklamalar
PKK'nın üst düzey yapısı, Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkelerdeki faaliyetleri nedeniyle son yıllarda ciddi bir baskı altına alındı. Bu ülkelerde tutuklanan PKK'lıların, Almanya'ya iade edilerek hapse atılmaları, örgütün Avrupa'daki etkinliğini büyük ölçüde zayıflatıyor. Ayrıca, PKK'nın iltica talepleri, "Türkiye, Kürtler için tehlikeli bir ülke değil" argümanıyla geri çevrilmeye başlandı. Bu durum, PKK sempatizanlarının yeni taktikler geliştirmesine yol açtı; bu taktikler arasında, ilgili yasaların değişmesi için Almanya aleyhine düzenlenen gösteriler de bulunuyor.
Havaalanında Yakalanma
Alman Federal Başsavcılığı, Alman Ceza Yasası'nın "yurt dışındaki suç ve terör örgütlerinin müsaderesi" ile ilgili 129. Madde ve A-B bentlerine dayanarak, PKK'lı teröristlerin iadesini talep etti. Bu gelişmenin ardından, yıllardır AB ülkelerinde korunan ve gizlenen üst düzey PKK'lılar Almanya'ya geri gönderilmeye başlandı. Öncelikle İtalya'da tutuklanan Selahattin K., PKK'nın "Güney Sektör" ve "Merkez Sektör" olarak adlandırılan bölgelerindeki üst düzey yöneticilik faaliyetleri dolayısıyla, 16 Ağustos Cuma günü Frankfurt Havaalanı'nda yakalanarak tutuklandı.
PKK'nın Yönetici KadrosuSelahattin K.'nın 2014 ile 2015 yılları arasında Almanya'da PKK'nın kadrosu için çalıştığı, örgüt içinde yönetici pozisyonunda talimatlar verdiği ve organizasyon ile propaganda işlerini yürüttüğü belirtildi. İlk olarak, örgütün belirlediği "Güney Sektör" bölgeleri olan Darmstadt, Frankfurt, Giessen, Mannheim, Nürnberg ve Saarbrücken'de etkili olan Selahattin K., daha sonra Bielefeld, Bonn, Dortmund, Düsseldorf, Duisburg, Essen, Köln ve Münster bölgelerinde de faaliyet göstermeye başladı.
Suç ve Örgütle İlişkiAlman Federal Başsavcılığı, Ceza Yasası'nın 129. Maddesine dayanarak teröristleri, AB üyesi ülkelerde de takip ediyor. AB dışındaki bir ülkede bulunan terörist, eğer Almanya’da suç işlemiş, yasadışı örgüt üyesi olmuş ya da Almanya'da yaşayan birine zarar vermişse, bu yasaya dayanarak takip edilebiliyor. Yurt dışındaki tutuklamalar da Almanya'nın talebi doğrultusunda gerçekleştiriliyor. PKK'lılar, sık sık bu yasanın değiştirilmesi için eylemler düzenliyor. Aynı yasaya dayanarak, birkaç ay önce "PKK yöneticisi, üyesi ya da militanı olmak" gerekçesiyle Mehmet Çakas, İtalya'dan tutuklanarak Almanya'ya getirilmişti.
PKK'lıların Hukuki MücadeleleriFransa'dan Sabri Çimen, Kıbrıs Rum Kesimi'nden Kenan Ayaz ve İsveç'ten Ferit Çelik, tutuklanarak Almanya'ya iade edilmişti. Bu ayın başında, Hollanda'da bir mahkeme, ilk kez bir PKK'lı hakkında Almanya'ya iade kararı verdi. Serdar Karakoç, Hollanda tarafından tutuklanarak Almanya'ya geri gönderildi. Belçika da bir PKK'lıyı Almanya'ya iade etti. Diğer birçok ülkede de iadeleri durdurmak isteyen PKK'lıların açtığı davalar sürüyor. Bunun yanı sıra, Almanya'da da çeşitli eylemler düzenleniyor.
Türkiye'nin arama listesinde yer alan bu isimlerin Türkiye'ye iade edilip edilmeyeceği ise henüz netlik kazanmış değil. Ancak son yıllarda PKK'nın Avrupa'daki haraç toplama faaliyetleri, sokak eylemleri ve örgüte eleman kazandırma çabaları, ülkelerin iç huzurunu ciddi şekilde tehdit ediyor.