Samsung Krizde: Yarı İletken Pazarında Rakiplerinin Gerisinde Kalıyor

Samsung'un yapay zeka sistemlerinde kullanılan yarı iletkenler için gelişen pazarda rakiplerini yakalama çabalarına grev darbesi indi. Koreli teknoloji devi bu ayın başlarında ikinci çeyrek işletme kârını neredeyse yüzde 1500 arttıracağı beklentisiyle yatırımcıları memnun etmişti. Ancak şirkette artan işçi huzursuzluğu çip üretimindeki aksaklıkların tam ortasında geldi. Güney Kore'de Samsung işçilerinin tarihi grevi sürüyor. Bu grev, 1969'daki kuruluşundan bu yana Samsung Electronics'te gerçekleşen ilk resmi grev olma özelliği taşıyor.

Başlangıçta sadece üç gün sürmesi planlanan grev, çarşamba günü Kore İşçi Sendikaları Federasyonu'na (FKTU) bağlı Ulusal Samsung Elektronik Sendikası (NSEU) tarafından 'süresiz grev'e dönüştürüldü.

Grev, 1969'daki kuruluşundan bu yana şirkette yapılan ilk resmi grev olması bakımından büyük önem taşıyor. Samsung Electronics ise Güney Kore'nin en büyük firmalarından biri olan Samsung Group'un amiral gemisi şirketi olma özelliği taşıyor.

Rakiplerinin Gerisine Düşüyor

Bir yandan grev tüm hızıyla sürerken şirketin de yapay zeka teknolojileri ve çip konusunda rakiplerinin gerisine düştüğü düşünülüyor. Samsung hisseleri bu yıl yaklaşık yüzde 7,5 yükselirken, firmanın daha küçük yerli bir rakibi olan SK Hynix'in hisseleri yüzde 65 yükseldi. Ayrıca şirket mobil sektörde Apple ve daha düşük maliyetli Çinli rakiplerin ciddi baskısı altında. Ekran ve ev aletleri sektörlerinde de Çinli rakipler Koreli devin pazar payını tehdit ediyor.

Samsung'un akıllı telefon işinde çalışan ve adının açıklanmasını istemeyen bir araştırmacı, "Çalışanların morali düşük, daha az mali ödüller nedeniyle cesaretleri kırılmış durumda. Yönetim ilgisiz göründüğü için kendilerini çaresiz hissediyorlar" dedi. Adının açıklanmasını istemeyen bir Samsung ev aletleri satış görevlisi de "Şirket hayatım boyunca satışların artmasına alışmıştım, ancak ilk kez büyümenin düştüğünü görüyorum" diye ekledi. "Ekibimdeki insanlar bir kriz duygusu hissediyor."

Yarı iletken ve yapay zeka endüstrilerinde uzmanlaşmış bir analiz şirketi olan SemiAnalysis'ten Myron Xie, "Samsung'un işinin birçok alanında teknoloji yeteneklerinin erozyona uğradığı göz önüne alındığında, şirketin liderliğinden ve kültüründen kaynaklanan sorunlar olduğu görülüyor" dedi.