Sebze ve Meyve Fiyatlarının Enflasyon Üzerindeki Etkisi
Enflasyona Etki Eden Sebze ve Meyve Fiyatları
Yaz aylarının gelmesiyle birlikte son beş yıldır sürekli artış gösteren enflasyon, sebze ve meyve fiyatları üzerinde olumsuz bir etki yaratması bekleniyor. Tarlada yüksek üretim maliyetleri ve tezgahta yüksek satış fiyatları nedeniyle, son iki ay içinde sebzeler zam şampiyonları arasında yer aldı. Geçmiş yıllarda, yaz aylarında seralardan tarlalara geçiş dönemi ile birlikte sebze fiyatlarının düşmesi beklenirken, bu yıl temmuz ayında %7.07'lik bir aylık artışla fiyatı en çok artan ilk on ürün arasında bulunuyor. Haziran ayında %8.47'lik bir artış kaydeden meyveler de o dönemde zam şampiyonları arasında yer aldı.
Üretim tarafında ise, soğanın tarlada kaldığı, karpuzun ise nakliye ücretlerinin bile ödenemediği belirtiliyor. Uzmanlar, ağustos ayı itibarıyla enflasyonda negatif etkinin görüleceğini, ancak çiftçilerin bu fiyatlarla zor durumda kalmaya devam edeceğini vurguladı. Türkiye Halciler Federasyonu Başkanı Yüksel Tavşan, ağustos ayında birçok ürünün fiyatının oldukça düşük olduğunu ifade etti.
Üretici Zorluklarla Mücadele Ediyor“Patates, soğan, karpuz gibi ürünler hem üreticiyi hem de tüketiciyi zor durumda bıraktı. Marketlerde kilogram fiyatları 9-15 TL arasında değişiyor. 20 TL'nin altında ne var ki? Üretim bölgesinde, bahçede ya da tarlada taşı toprağı bedava alsanız bile, İstanbul'a getirdiğinizde 8-10 TL maliyet çıkıyor. Bu maliyete rağmen, hâlâ büyük şehirlerde 15-20 TL'ye ürün alabiliyorsak bu, makul bir durumdur" diyen Tavşan, temmuz ortasından itibaren fiyat düşüşlerinin başladığını ve ağustos ile eylül ayı enflasyonuna sebze ve meyvenin negatif bir etki yaratacağını belirtti.
Fiyatlar ve Ürün Bolluğu Üzerine BeklentilerGelecek 2-3 ay içinde fiyatlar ve ürün bolluğu açısından biraz şanslı olunabileceğini kaydeden Yüksel Tavşan, “Ekim ve kasım aylarından itibaren kışlık ürünler ve seralara dönülmesiyle birlikte fiyatların artabileceğini düşünüyorum. Ayrıca, üreticinin mağduriyetine de dikkat çekmek gerekiyor. Kuru soğan tarlada bırakılan ürünler arasında. Karpuz satılmıyor, nakliye ücretleri bile tahsil edilemiyor. Şu anda meyveler arasında üzüm en çok para eden ürün. Hallerde 35-40 TL'ye satılabiliyor. Fiyatlar bu kadar düşebiliyor artık" dedi. Tavşan, tüketicinin alım gücünün düşük olduğunu ve mevcut maliyetlerle fiyatların yüksek olmadığını ifade etti.