Sonbahar Hastalıkları ve Grip Aşısı Bilgilendirmesi
Sonbahar Hastalıkları ve Grip Aşısı
Sonbahar mevsiminin gelmesiyle birlikte hava sıcaklıkları düşmeye başladı ve bu durum, çeşitli hastalıkların ortaya çıkmasına yol açtı. Özellikle grip, bu dönemde sıkça görülen bir hastalık olarak öne çıkıyor. Grip aşısı, eylül ayı itibarıyla eczanelerde satışa sunulmaya başlandı. Bu aşı, SGK ödeme listesinde yer almadığı için, aşı yaptırmak isteyen vatandaşlar eczanelerden ücretini ödeyerek temin edebilecekler.
GRİP AŞISINA YÜZDE 128 ZAM
Grip, her yaş ve cinsiyetten bireylerde görülebilen bulaşıcı bir hastalıktır ve bu hastalıkla mücadelede en etkili yöntem grip aşısıdır. 2023 yılında grip aşının fiyatı 245 lira iken, 2024 yılı itibarıyla grip aşısına %128 oranında bir zam yapılarak fiyatı 560 lira olarak belirlenmiştir. Vatandaşlar, eczanelerden bu aşıyı alarak hastalıktan korunma şansı elde edeceklerdir.
GRİP AŞISINI KİMLER ÜCRETSİZ YAPTIRABİLECEK?SGK, yaptığı duyuruda grip aşısını ücretsiz olarak yaptırabilecek grupları belirtti. Ücretsiz grip aşısı, hekimler tarafından reçete edilmesi durumunda şu bireylere yapılabilecektir:
- 65 yaş ve üzeri kişiler
- Yaşlı bakım evinde veya huzurevinde kalan bireyler
- Anne adayları (gebeliğinin 13. haftasından doğuma kadar geçen süre için)
- Belirli kronik hastalıklara sahip olan erişkinler ve çocuklar
Pharmetic Girişimci Eczacılar Derneği (PGED) Başkanı Şule Dilek Yağcı Tüysüz, grip hastalığının aşılanma ve antiviral ilaçlarla önlenebildiğine dikkat çekerek, "Grip hastalığı, genellikle hastanın en kötü günlerini ilk 3-4 günde yaşamasına neden olur. Ayrıca grip virüsü, ilk 24 saat ile 72 saat arasında bulaşıcı hale gelir; bu nedenle kişiler, hastalanmadan önce virüsü başkalarına bulaştırabilir." dedi. Tüysüz, mevsimsel grip hastalığının her yıl Türkiye'de ve dünyada milyonlarca insanı etkilediğini, çok sayıda hastane yatışına ve ölüme neden olduğunu vurguladı.
“Hastalıktan korunmanın en etkili yolu grip aşısıdır. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) ve Sağlık Bakanlığı, aşılanmanın önemini her yıl bir kez daha vurgulamaktadır. Pandemi olmasa bile gripten korunmanın tek yolu aşılanmaktır. Grip virüsü sürekli değişim geçirerek, bir önceki yılda görülen virüsten farklılaşmaktadır. Bağışıklık sisteminin virüsü tanımaması nedeniyle her yıl milyonlarca kişi gribe yakalanmaktadır. Bu nedenle aşılar her yıl yenilenmekte ve bir önceki yıl görülen 3-4 alt grup virüs aşıya eklenmektedir.”
Tüysüz, grip aşılarının güvenilir olmasına rağmen %100 korunma sağlamadığını, ancak kişinin pek çok grip tipine karşı bağışıklık geliştirmesine yardımcı olduğunu ifade etti. Aşılar her zaman yapılabilse de, aşılanmanın önerildiği dönemler eylül ve ekim aylarıdır. Aşılanmadan yaklaşık iki hafta sonra kişi mevcut influenza virüsüne karşı bağışıklık kazanır. Grip aşılarının etki süresi ise 6 ile 8 ay arasında değişmektedir.
Tüysüz, çocukların da grip aşısı olabileceğini belirterek, "Çocuklar 6 aydan itibaren aşılanabilmektedir. 9 yaşına kadar, 4 hafta arayla yılda iki doz aşı olmaları gerekmektedir. Yetişkinler için ise yılda tek doz aşı yeterlidir." şeklinde konuştu.
ÖZELLİKLE KİMLER GRİP AŞISI YAPTIRMALI?- 5 yaşından küçük çocuklar
- 65 yaş ve üstü yetişkinler
- Sağlık çalışanları
- Hamile veya doğum sonrası 2 haftaya kadar olan kadınlar
- Huzurevleri ve uzun süreli bakım tesisleri sakinleri
- Astım hastaları
- Nörolojik ve nörogelişimsel durumları olanlar (beyin, omurilik ve periferik sinir bozuklukları, örneğin serebral palsi, epilepsi, felç gibi)
- Kronik akciğer hastalığı olanlar
- Kalp hastalığı (örneğin, konjenital kalp hastalığı, konjestif kalp yetmezliği)
- Kan bozuklukları (örneğin, orak hücre hastalığı)
- Endokrin bozuklukları (örn. Diabetes mellitus)
- Böbrek hastalığı olanlar
- Karaciğer hastalığı olanlar
- Metabolik bozukluğu olanlar (örneğin, kalıtsal metabolik bozukluklar)
- Hastalık veya ilaç tedavisi nedeniyle bağışıklık sistemi zayıflayanlar
- Uzun süreli aspirin tedavisi gören 19 yaşından küçük çocuklar
- Aşırı obezitesi olan kişiler (vücut kitle indeksi ≥40)