TCMB Haziran Ayı Fiyat Gelişmeleri Değerlendirmesi
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), haziran ayı fiyat gelişmeleri değerlendirmesini kamuoyu ile paylaştı. Haziran ayı enflasyon verileri, memurların ve emeklilerin 6 aylık enflasyon farkı hesaplamalarında önemli bir rol oynamaktadır. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, haziranda enflasyon aylık bazda %1,64 artarken, yıllık bazda ise %71,60 seviyesine yükseldi. Bu durum, enflasyonda yıllık bazda 8 ay sonra ilk düşüşün yaşandığını göstermektedir.
Özellikle ÖTV zamlarının etkili olduğu üretici enflasyonunda ise aylık bazda %1,38, 6 aylık bazda %19,49 ve yıllık bazda %50,09 artış kaydedilmiştir. TCMB'nin yaptığı değerlendirmede, "Yıllık enflasyon, hizmet grubunda sınırlı olmak üzere tüm gruplarda gerileme göstermiştir. Hizmet grubunda aylık fiyat artışı, önceki aya göre zayıflasa da görece yüksek seyrini sürdürmüştür" ifadelerine yer verilmiştir.
Ulaştırmada Bayram Etkisi
Aylık bazda fiyat artışlarının kira ve lokanta-otel alt gruplarında azaldığı, ulaştırma ve haberleşme hizmetlerinde ise güçlendiği belirtilmiştir. Özellikle ulaştırma hizmetlerinde yaşanan fiyat artışlarına "bayram etkisi" dikkat çekilmiş ve karayolu ile şehirlerarası yolcu taşımacılığı ile şehir içi yolcu taşımacılığı tarifelerindeki artışların belirleyici olduğu vurgulanmıştır.
Otomobil Kampanyalarının Etkisi
Dayanıklı mal fiyatlarındaki düşüşe dikkat çekilen değerlendirmede, dayanıklı mallar (altın hariç) fiyatlarının döviz kuru seyrine, iç talep durumuna ve otomobilde gerçekleşen indirim kampanyalarına bağlı olarak haziran ayında gerilediği belirtilmiştir. Mobilya, beyaz eşya ve otomobil fiyatlarındaki değişimlere değinilmiştir.
Taze Meyve Sebze Fiyatları ve Gıda Grubu
Gıda ve alkolsüz içecekler grubunda yaşanan fiyat artışlarına vurgu yapılan değerlendirmede, mevsimsellikten arındırılmış verilere göre taze meyve ve sebze fiyatlarında belirgin artış gözlemlendiği ifade edilmiştir. Ayrıca kırmızı et fiyatlarında düşüş yaşanırken, diğer işlenmemiş gıdalarda ve işlenmiş gıdalarda fiyat değişimleri detaylı olarak ele alınmıştır.
ÜFE'de Enerji Fiyatlarına Dikkat
Yurt içi üretici fiyatlarına ilişkin değerlendirmede enerji fiyatlarındaki artışın önemine vurgu yapılmıştır. Sektörel bazda incelemeler sonucunda kömür ve linyit, içecekler, su ve suyun arıtılması ve damıtılması, basım ve kayıt hizmetleri, deri ve ilgili ürünler gibi alt gruplarda fiyat artışları gözlemlenmiştir.