Türkiye’de Gelir Eşitsizliği ve Ultra Zenginlerin Artışı
Gelir Eşitsizliği ve Zenginleşme: Türkiye'nin Durumu
Bir yanda alışverişe, tatile ve eğlenceye milyonlar harcayanlar, diğer yanda 17.002 liralık asgari ücret ile geçinmeye çalışan milyonlar... Ülkede zenginlerin servetleri hızla artarken, yoksul kesim daha da yoksullaşıyor. Ünlü İngiliz dergisi The Economist, Türkiye’deki gelir eşitsizliğine dair çarpıcı bir analiz yayımladı. Haberde, Türkiye’deki gelir farklarının uçurum haline geldiği ve lüks tüketimin patlak verdiği, aynı zamanda yüksek enflasyonun düşük ve orta gelirli kesimlerin alım gücünü erittiği vurgulandı. Son yıllarda Türkiye’de gelir adaletsizliği artarken, servet dağılımındaki uçurum da giderek büyümekte. En zengin yüzde 1’lik kesim, ülkenin toplam servetinin yüzde 40’ını elinde bulunduruyor. Yüksek enflasyon da gelir adaletsizliğini daha da derinleştiriyor.
Ultra Zengin Sayısı ArtıyorHaberde, zenginlerin daha da zenginleşmesine örnek olarak şu ifadeler yer aldı: “Hafta içi bir öğleden sonra, İstinye Park AVM’deki butikler zarif bir şekilde hareketleniyor. Şehrin Michelin yıldızlı restoranları aylarca dolup taşıyor ve yat limanları her zaman dolu. Türkiye’nin en büyük şehrinde, lüks malların tüketimindeki artış, şaşırtıcı bir servet patlamasının işaretlerini her yerde gösteriyor. Ultra zenginlerin (30 milyon dolar veya daha fazla serveti olanlar) sayısı, 2022 ile 2023 arasında yüzde 10 arttı. Ancak, ortalama bir Türk'e zenginleşip zenginleşmediklerini sorduğunuzda, neredeyse kesin bir 'hayır' yanıtı alacaksınız.”
The Economist’in analizinde, İsviçreli banka UBS’nin Türkiye raporuna da değinildi. Raporda, Türkiye’de ortalama bir kişinin varlığının (mali ve mülk varlıklar eksi borçlar) 2022 ile 2023 arasında TL cinsinden yüzde 158 oranında arttığı belirtildi.
The Economist’in son sayısında Türkiye’deki ultra zenginler detaylı bir şekilde analiz edildi.
Ücret Artışları Kağıt Üstünde KalıyorDüşük ve orta gelirli kesimlerin gelirindeki artışın, yalnızca "kağıt üzerinde" olduğu vurgulanarak, eriyen satın alma gücüne ve nominal ortalama ücretlerin son yıllarda düşüş göstermesine dikkat çekildi. Türkiye’nin yeni ekonomi yönetiminin, Mehmet Şimşek liderliğinde enflasyonu kontrol altına almak amacıyla yeni bir program uygulamaya koyduğu ifade edildi. Merkez Bankası’nın faizi yüzde 50 seviyesinde tutması, asgari ücret başta olmak üzere maaşlarda zamların sona ermesi ve kiraların artmaya devam etmesi gibi durumlar da belirtiliyor.
Milyonerler ArtıyorThe Economist’in haberinde görüşlerine yer verilen iktisatçı Murat Üçer, “Finansal riskten korunabilenler daha zenginleşirken, korunamayanlar ise daha da yoksullaşıyor” dedi. Haberde kaynak gösterilen UBS’nin 2024 Küresel Servet Raporu’na göre Türkiye’de milyoner sayısında önümüzdeki yıl yüzde 43’e varan bir artış bekleniyor.