Türkiye’de İşsizlik Oranı ve Kadın İstihdamı: Temmuz 2024 Verileri
Türkiye'de İşsizlik Gerçeği: Temmuz 2024 Verileri
Son dönemde sanayide yaşanan daralma ve sıkı ekonomi politikalarıyla birlikte yaz aylarına büyük bir işsizlik artışıyla giren Türkiye'de, resmi verilere göre işsizlik oranında bir duraksama gözlemlendi. Ancak, gerçek işsiz sayısının 10 milyonun üzerinde olduğu gerçeği değişmedi. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine dayanarak, Temmuz 2024'te işsiz sayısının bir önceki aya göre 112 bin kişi azalarak 3 milyon 167 bin kişiye düştüğü bildirildi. İşsizlik oranı ise 0.4 puanlık bir azalma ile yüzde 8.8 seviyesinde gerçekleşti.
Haziran ayında yüzde 29.5 ile zirveye ulaşan ve 11.8 milyona kadar çıkan gerçek işsiz sayısı Temmuz ayında 10.7 milyon olarak kaydedildi. Ayrıca, atıl iş gücü oranı da yüzde 26.5 olarak belirlendi. Bu da, çalışabilir durumdaki her 4 kişiden 1'inin hâlâ işsiz kaldığını gösteriyor. Türkiye, bu oranlarla OECD ülkeleri arasında en yüksek işsizlik oranına sahip dördüncü ülke konumunda.
3 Kadından 2'si İşsizTÜİK'in verilerine göre, işsizlik oranı erkeklerde yüzde 7, kadınlarda ise yüzde 12.4 olarak tahmin ediliyor. Resmi verilere göre istihdam edilenlerin sayısında bir artış yaşanmış durumda. Temmuz ayında bir önceki aya göre istihdam 235 bin kişi artarak 32 milyon 712 bin kişi oldu. Ancak, kadın istihdamındaki düşük oranlar resmi verilere de yansıdı. İstihdam oranı erkeklerde yüzde 67.4, kadınlarda ise sadece yüzde 32.2 olarak gerçekleşti. Bu durum, çalışabilir durumdaki 3 kadından 2'sinin işsiz kaldığını ortaya koyuyor.
İş gücü ise bir önceki aya göre 123 bin kişi artarak 35 milyon 879 bin kişiye ulaştı. İş gücüne katılma oranı ise 0.1 puanlık bir değişimle neredeyse sabit kalarak yüzde 54.4 olarak gerçekleşti. İş gücüne katılma oranı erkeklerde yüzde 72.4, kadınlarda ise yüzde 36.8 olarak belirlendi.
Genç Kadınların Yüzde 25'i İşsizYoğun bir beyin göçü yaşayan Türkiye’de, gençlerin yurtdışına çıkma arzusu giderek artarken, resmi işsizlik verileri de bu durumu yansıtıyor. 15-24 yaş grubunu kapsayan genç nüfusta işsizlik oranı bir önceki aya göre 1 puan azalarak yüzde 16.6 seviyesine geriledi. Bu yaş grubunda işsizlik oranı erkeklerde yüzde 12.2, genç kadınlarda ise yüzde 25 olarak tahmin ediliyor. Bu da, çalışabilir nüfustaki her 4 genç kadından 1'inin işsiz olduğu anlamına geliyor.
İstihdam edilenlerden, referans döneminde iş başında olanların mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış haftalık ortalama fiili çalışma süresi Temmuz 2024'te bir önceki aya göre 1.3 saat azalarak 42.5 saat olarak gerçekleşti.
İşsizlik AB’yi İkiye KatladıTürkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) verilerine göre, Temmuz 2024 itibarıyla geniş tanımlı işsiz sayısı 10.7 milyona ulaştı. Türkiye, OECD ülkeleri arasında en yüksek işsizlik oranına sahip dördüncü ülke konumunu sürdürüyor. DİSK verilerine göre Türkiye’deki geniş tanımlı işsizlik oranı, Avrupa Birliği ortalamasının 2 katı, Amerika Birleşik Devletleri ortalamasının ise 3.4 katı düzeyine ulaştı. Geniş tanımlı kadın işsizliği ise yüzde 35.7’ye yükseldi. Son bir yıl içinde geniş tanımlı işsiz sayısının yaklaşık 2 milyon artış gösterdiği belirtilirken, gerçek işsiz sayısının da geçen yılın 3.9 puan üstünde olduğu kaydedildi.