Vergimatik Mehmet ve Türkiye’nin Yeni Vergi Politikaları

Vergimatik Mehmet ve Yeni Vergi Politikaları



Kredi kartı limitinden bile vergi almaya çalışan Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, kamuoyunda 'Vergimatik Mehmet' lakabıyla anılmaya başlandı. Göreve geldiği 2023 yazında, temizlik ürünlerinde Katma Değer Vergisi'ni artırarak, akaryakıt ürünlerine ise her altı ayda bir Özel Tüketim Vergisi zammı yapılmasını sağlayarak dikkatleri üzerine çekti. Bu vergi politikaları sebebiyle eleştirilerin odağı haline gelen Şimşek, Türkiye Büyük Millet Meclisi'ndeki bütçe görüşmelerinde muhalefetin yoğun eleştirilerine maruz kaldı.

İYİ Parti Aydın Milletvekili Ömer Karakaş, sürekli yeni vergiler üreten Bakan'ı sert bir dille eleştirdi ve şunları ifade etti: “Maalesef, Vergimatik Mehmet ülkeyi öyle bir hale getirdi ki, insanlar neredeyse aldığı havanın, nefesin bile vergisini verecek. Vatandaşı isyan ettirmeyin, daha fazla eziyet etmeyin.”

Taş Devrine Dönüş

Karakaş, işsizlik ve mülteci sayısını karşılaştırarak, “Ülkemizde 11 milyon işsiz var, aynı zamanda 11 milyonun üzerinde sığınmacı mevcut. Vatandaşlarımız geçim sıkıntısı çekiyor, ısınamıyor ve barınma sorunlarıyla karşılaşıyor. Tencerede aş değil, taş kaynıyor. Son bir yıl içinde kredi kartı borcu olan kişi sayısı 41 milyon 376 bini geçti. Kredilerini ödeyemediği için yasal takibe düşen kişi sayısı ise 1 milyon 503 bin oldu” şeklinde konuştu.

Artan yüksek enflasyon ve barınma sorununa dikkat çeken Karakaş, “Taş Devri döneminde insanların üç temel sorunu vardı: barınma, beslenme ve güvenlik. 2024 Türkiye’sine geldiğimizde, bu üç temel sorun hâlâ devam ediyor. Ülkemizde barınma, beslenme ve güvenlik problemleri mevcut” açıklamasında bulundu.

Hava Vergisi Tartışmaları

Ömer Karakaş, “Vatandaş neredeyse aldığı havanın vergisini verecek” ifadesiyle Bakan Şimşek’i hedef alırken, toplumun içinde bulunduğu ekonomik sıkıntıları da gözler önüne serdi.

Dev Şirketlerin Borçlarının Silinmesi

CHP Kocaeli Milletvekili Nail Çiler, bütçe görüşmeleri sırasında dikkat çekici bir açıklama yaptı: “2013-2023 yılları arasında toplam 7.5 milyar lira vergi borcu silindi. Ancak bu silinen borç, çiftçinin, KOBİ’nin ya da emeklinin borcu değil. Bu borç, kamu özel iş birliği ve yap-işlet-devret modeliyle ihale alan dev şirketlere ait.” dedi. Çiler, 2025 bütçesinde dolaylı vergilerin toplam vergi gelirlerindeki payının yüzde 70’e ulaştığını belirterek, “OECD ülkelerinde bu oran yüzde 38 civarında. Her geçen gün bütçedeki dengenin bozulduğunu görmekteyiz.” şeklinde uyarılarda bulundu.