DOLAR 35,4851 0.16%
EURO 36,3184 -0.04%
ALTIN 3.062,13-0,07
BITCOIN 3303846-0,89%
İstanbul

ORTA ŞİDDETLİ YAĞMUR

  • Footer 3
  • Footer 3
  • Footer 3
  • Footer 3
  • Footer 3
  • Footer 3
  • Footer 3
2024 Yılında Kayıt Dışı Ekonomi ile Mücadele ve Denetim Faaliyetleri

2024 Yılında Kayıt Dışı Ekonomi ile Mücadele ve Denetim Faaliyetleri

ABONE OL
13 Ocak 2025 00:12
2024 Yılında Kayıt Dışı Ekonomi ile Mücadele ve Denetim Faaliyetleri
0

BEĞENDİM

ABONE OL

2024 Yılında Kayıt Dışı Ekonomi ile Mücadele

Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB), kayıt dışı ekonomiyle etkin bir şekilde mücadele etmek amacıyla 2024 yılında gerçekleştirdiği saha denetimlerinin sayısını 1,1 milyonu aşmıştır. Başkanlık, vergi kayıp ve kaçağını önlemek, uyumsuz mükellefleri tespit etmek için kapsamlı analizler yaparak denetlenecek mükellef gruplarını belirlemektedir. Ayrıca, ihbar ve şikayetlerle sahadan gelen öneriler de dikkate alınarak denetim alanları seçilmektedir.

GİB, 2024 yılı boyunca birçok sektörde KDV oran uyumsuzluğu, belge düzeni, ödemelerin kayıtlarla uyumu gibi kayıt dışılığa neden olabilecek hususları titizlikle denetlemiştir. Bu denetimlere, bandrollü ürünler ve akaryakıt ürünlerine yönelik denetimler de dahil edilmiştir. Sonuç olarak, çok çeşitli konuları ve sektörü kapsayan toplamda 1 milyon 125 bin 410 saha denetimi gerçekleştirilmiştir. Bu denetimler neticesinde tespit edilen uyumsuzluklar nedeniyle 7,4 milyar lira tutarında ceza kesilmiştir.

Denetimlerde, 32 bin 255 kişinin vergi kaydı olmaksızın tamamen kayıt dışı çalıştığı belirlenmiştir. Bu tespitler üzerine gerekli işlemler tamamlanarak, toplamda 10 milyar lira vergi tahakkuk ettirilmiştir.

Kira Beyan Eden Sayısı Arttı

Başkanlığın kira gelirlerine yönelik 2024 yılında gerçekleştirdiği çalışmalarda, kiracısı olduğu değerlendirilen 425 bin konutta yoklama yapılmıştır. Bu kapsamda, 376 bin yeni mükellefin beyanname vermesi sağlanmış ve böylece 2024 yılına ilişkin beyanname veren mükellef sayısında bir önceki yıla göre %26’lık bir artış yaşanmıştır. Ayrıca, çalışma sayesinde 55 bine yakın mükellef geçmiş yıllara ait kira beyannamesi vermiştir. Verilen bu beyannamelerle birlikte toplam 3,1 milyar lira kira geliri beyan edilmiştir. GİB, bu yıl da kira gelirlerinin doğru beyanını sağlamak amacıyla benzer çalışmalara devam edecektir.

Bandrollü Ürünlere Özel Takip

Diğer yandan, tütün ve alkollü içkilerde 2007 yılında başlatılan bandrol uygulaması, bu ürünlerin kaçak veya kayıt dışı olup olmadığının kolayca tespit edilmesine olanak tanımaktadır. Gelir İdaresi, bu alanda özel olarak eğitilmiş bandrol ekipleri ile denetimleri aralıksız sürdürmektedir. 2024 yılında, bandrol ekipleri 16 milyondan fazla sigara ve alkollü içki ile yaklaşık 600 milyon dal makaronu denetlemiştir. Bu denetimlerde kaçak olduğu tespit edilen 2 milyon sigara ve alkollü içki ürünü ile 120 milyon dal makaron, adli işlemlerin başlatılması amacıyla kolluk kuvvetlerine bildirilmiştir.

132,5 Milyar Liralık Kayıt Dışı Hasılat için İzaha Davet

GİB, nakdin yoğun olarak kullanıldığı sektörlerde izaha davet ve gönüllü uyum süreçlerini de başlatmıştır. Fiziki ve sanal POS cihazlarının usulsüz kullanımı veya IBAN yoluyla yapılan tahsilatlarla kayıt dışı bırakılan hasılatlar analiz edilmiştir. Bu yollarla elde edilen ancak kayıtlara yansımayan hasılatlar için mükelleflerden izahat talep edilmiştir.

Vergiye Gönüllü Uyum Gözetilecek

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, bu alandaki denetimlerin önemine vurgu yaparak, “Geçtiğimiz yıl yaptığımız düzenlemelerle vergi cezalarında etkinliğin artırılması amacıyla ceza tutarlarında önemli artışlar yaptık, kayıt dışı çalışan mükelleflere artırımlı cezalar öngördük. Ayrıca daha önce ceza uygulaması bulunmayan uyumsuzluklara da ceza uygulaması getirdik. Geçtiğimiz yıl olduğu gibi bu yıl da kayıt dışılıkla mücadelemiz aralıksız devam edecek.” ifadelerini kullanmıştır.

En az 10 karakter gerekli