Dünya Kanser Araştırma Fonu ve Uluslararası Kanser Araştırma Fonu tarafından gerçekleştirilen kapsamlı bir araştırma, uzun boylu bireylerin kanser riskinin daha yüksek olduğunu ortaya koydu. Fanpage’in haberine göre, yetişkinlikte boy uzunluğu ile artan kanser riski arasında güçlü bir ilişki bulundu. Çalışmalar, pankreas, bağırsak, rahim ve yumurtalık kanserlerinin yanı sıra prostat, böbrek, cilt (melanom) ve meme kanserlerinin uzun boylu bireylerde daha sık görüldüğünü ortaya koymaktadır.
Her 10 cm boy artışında kanser riski yüzde 16 oranında artıyor
Büyük Birleşik Krallık Milyon Kadın Çalışması’nda, 10 yıl boyunca yaklaşık 1,3 milyon kadının sağlığı detaylı bir şekilde incelendi. Bu araştırma sonucunda, 17 farklı kanser türünün 15’inde boy uzunluğunun artmasıyla birlikte kanser riskinin belirgin bir şekilde arttığı saptandı. Özellikle, her 10 santimetrelik boy artışının kanser riskini yaklaşık %16 oranında artırdığı belirlenmiştir. Bu durum, benzer bir artışın erkeklerde de gözlemlendiğini göstermektedir.
Queensland Üniversitesi’nden Profesör Susan Jordan ve araştırmacı Karen Tuesley, boy ile kanser riski arasındaki ilişkinin farklı etnik kökenler ve sosyoekonomik düzeyler gibi faktörlerden bağımsız olarak bulunduğunu ifade ederek, bu bağlantının olası nedenlerini derinlemesine incelemekte olduklarını belirttiler.
Uzun boylu bireylerin belirli kanser türlerini daha fazla geliştirme olasılığı, henüz tam olarak anlaşılamamış olsa da, bu durumu açıklayabilecek birkaç hipotez mevcuttur:
Ancak, bu iki faktörün birleşiminin, uzun boylu insanlarda kanser riskinin neden arttığını tamamen açıklamak için yeterli olmadığı düşünülmektedir. Uzmanlar, bu alanda daha fazla araştırma yapılması gerektiğinin altını çizmektedir.