DOLAR 35,2086 0.02%
EURO 36,7961 0.02%
ALTIN 2.968,290,01
BITCOIN 3384513-0,61%
İstanbul

AÇIK

  • Footer 3
  • Footer 3
  • Footer 3
  • Footer 3
  • Footer 3
  • Footer 3
  • Footer 3
Bağışıklık Sistemine Dayalı Yeni Tedavi Yöntemleri

Bağışıklık Sistemine Dayalı Yeni Tedavi Yöntemleri

ABONE OL
8 Aralık 2024 17:24
Bağışıklık Sistemine Dayalı Yeni Tedavi Yöntemleri
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Bağışıklık Sisteminin Direnç Sağlayan Hücreler Üzerindeki Etkisi

Bağışıklık Sisteminin Direnç Sağlayan Hücreler Üzerindeki Etkisi

Fareler üzerinde gerçekleştirilen bu araştırma, bağışıklık sisteminin saldırılarına karşı direnç sağlayan hücrelerin, tip 1 diyabet gibi otoimmün hastalıkların tedavisinde yeni bir umut olabileceğini gösteriyor. Tip 1 diyabette, bağışıklık sistemi pankreasın beta hücrelerini hedef alarak insülin üretimini durdurmakta. Bilim insanları, kök hücrelerden elde edilen beta hücreleri ile bu kaybı telafi etmeye çalışsa da, bu hücrelerin yeniden bağışıklık sistemi tarafından saldırıya uğraması büyük bir engel teşkil ediyor. Hastalar, nakledilen hücrelerin korunması için bağışıklık baskılayıcı ilaçlara ihtiyaç duymakta; ancak bu ilaçlar, ciddi enfeksiyon riskleri ve organ hasarları gibi yan etkilere yol açabiliyor.

Koruyucu Hücrelerin Tasarımı

California Üniversitesi (UCSF) araştırmacıları, bağışıklık sistemi hücrelerini “koruyucu hücreler” haline dönüştürmeyi başardı. Bu yeni hücreler, saldırgan T hücrelerini engelleyen bir molekül salgılayarak transplant edilen hücreleri koruma işlevi görüyor. Ayrıca, bağışıklık sisteminin iltihaplanmayı tetikleyen kimyasal sinyallerini nötralize eden bir protein üreterek iltihaplanmayı azaltmakta ve kendi sayısını artırarak savunma mekanizmasını güçlendirmektedir.

Farelerde Başarılı Sonuçlar

Bu araştırmada, kök hücrelerden elde edilen beta hücreleri farelere nakledildi ve ardından saldırgan T hücreleri ile karşı karşıya bırakıldı. Koruyucu hücreler enjekte edilen farelerde, nakledilen beta hücreleri en az 35 gün boyunca sağlıklı kaldı ve insülin üretmeye devam etti. Oysa koruyucu hücrelerin verilmediği farelerde, beta hücreleri hızla yok oldu.

Hedefi Belirleme Zorluğu

Araştırmanın bir sonraki aşaması, koruyucu hücrelerin yalnızca nakledilen hücreleri hedef almasını sağlamak. Zira mevcut tasarım, bu hücrelerin vücutta başka yerlerde yanlışlıkla aktive olma riski taşımakta. Bu durum, kanserli veya enfekte olmuş hücrelerin bağışıklık sistemi tarafından temizlenmesini engelleyebilir. Bu yöntem sadece diyabet için değil, aynı zamanda iltihap kaynaklı diğer otoimmün hastalıkların tedavisinde de büyük bir potansiyele sahip. Araştırmacılar, Crohn hastalığı, romatoid artrit ve multipl skleroz gibi hastalıklar için bu yaklaşımı test etme planları yapmaktadır.

İnsan Denemelerine Yıllar Var

Araştırmacılar, bu hücrelerin insanlarda kullanılabilmesi için daha kapsamlı testler yapılması gerektiğini vurguluyor. Ancak bu yöntem, iltihap kaynaklı hastalıkların hedefe yönelik tedavisinde yeni bir dönemin kapısını aralayabilir. Bu çığır açıcı yaklaşımın yanı sıra, aynı araştırma ekibi, tasarlanan T hücrelerini beyin tümörlerini hedef almak için de kullanmış durumda. Bu hücreler, sağlıklı beyin hücrelerine zarar vermeden tümör hücrelerini etkili bir şekilde yok edebilme yeteneğine sahiptir.

En az 10 karakter gerekli