Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu’nda gündeme alınan ve kamuoyunda “8. Yargı Paketi” olarak tanınan düzenlemenin başlangıç iki maddesi meclis üyelerinin onayını aldı. Bu düzenleme paketi, Ceza Muhakemesi Kanunu ile diğer bazı kanunlarda ve 659 numaralı Kanun Hükmünde Kararnamede önemli değişiklikler yapılmasını öngörüyor.
Onaylanan düzenlemeler arasında, İcra ve İflas Kanunu’nda yer alan ve sürelerin hafta cinsinden belirlenmesi esasına dayalı kanun yoluna başvuru sürelerinin, Hukuk Muhakemeleri Kanunu’ndaki benzer düzenlemelerle uyumlu hale getirilmesi amaçlanıyor. Bu kapsamda, hafta olarak tanımlanan süreler, sürecin başladığı günün aynı günü içinde sona erecek şekilde düzenlenecek. Ayrıca, İcra ve İflas Kanunu’nda yer alan kanun yollarına başvuru sürelerinin, Hukuk Muhakemeleri Kanunu ile uyumlu bir şekilde yeniden düzenlenmesi, hak arama özgürlüğünün daha etkin bir şekilde kullanılmasına olanak tanıyacak.
TBMM Genel Kurulu’nda, 8. Yargı Paketi üzerinde yapılan tartışmalar çeşitli tepkilere ve siyasi atışmalara sahne oldu. DEM Grup Başkanvekili Gülistan Kılıç Koçyiğit, paketi sert bir dille eleştirerek, AKP’yi hedef aldı. Buna karşılık, AKP Grubu, düzenlemenin hak arama özgürlüğünü güçlendireceğini, suçla daha etkin bir mücadele sağlanacağını ve yargı süreçlerinin hızlanacağını savundu.
TBMM Adalet Komisyonu Başkanı Cüneyt Yüksel, düzenlemenin savunmasını yaparken, önemli mali boyutlara da değindi. MHP’li Feti Yıldız, Anayasa Mahkemesi’nin görev ve yetkilerine ilişkin düzenlemelerin yeniden gözden geçirilmesi gerektiğini ifade etti ve yeni bir Anayasa ile bu yetkilerin sınırlandırılacağını belirtti.
Genel Kurul’da, CHP Milletvekili Mahmut Tanal’ın Meclis Başkanvekili Bekir Bozdağ ve diğer AKP milletvekilleri hakkında yaptığı FETÖ ile ilgili iddialar meclis içinde tansiyonu artırdı. Bozdağ, FETÖ ile mücadelesini vurgulayarak kendini savundu.
Meclis’te ayrıca “yeterli sayı” konusunda tartışmalar yaşandı. Muhalefet, yeterli sayının olmadığını iddia ederek elektronik oylama talep etti; ancak bu talep, TBMM Başkanvekili tarafından reddedildi. CHP Grup Başkanvekili Gökhan Günaydın, meclis tüzüğünün ihlal edildiğini öne sürerek tepkisini dile getirdi.