DOLAR 35,4431 0.27%
EURO 36,3540 -0.47%
ALTIN 3.064,191,06
BITCOIN 33522960,24%
İstanbul

HAFİF YAĞMUR

  • Footer 3
  • Footer 3
  • Footer 3
  • Footer 3
  • Footer 3
  • Footer 3
  • Footer 3
Garanti BBVA CEO’su Mahmut Akten’in Bankacılık Sektörü Üzerine Değerlendirmeleri
  • Gazete Köşesi
  • Ekonomi
  • Garanti BBVA CEO’su Mahmut Akten’in Bankacılık Sektörü Üzerine Değerlendirmeleri

Garanti BBVA CEO’su Mahmut Akten’in Bankacılık Sektörü Üzerine Değerlendirmeleri

ABONE OL
31 Aralık 2024 00:24
Garanti BBVA CEO’su Mahmut Akten’in Bankacılık Sektörü Üzerine Değerlendirmeleri
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Garanti BBVA CEO’su Mahmut Akten’in Açıklamaları

Garanti BBVA CEO’su Mahmut Akten, “Bankacılık Söyleşileri” etkinliği kapsamında önemli değerlendirmelerde bulundu. Akten, önümüzdeki dönemde büyüme dinamiklerinin belirleyicisi olarak enflasyon seyrinin ve kredi büyüme sınırlamalarının önemine dikkat çekti. Ayrıca, reel kredi büyümesi için 2026 yılının daha gerçekçi bir tahmin olacağını belirtti.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), sekiz aydır yüzde 50 seviyesinde sabit tuttuğu politika faizini geçen hafta yüzde 47.5’e indirerek, 2000’li yılların başından bu yana gerçekleştirilen en büyük faiz indirimi döngüsünü başlatmış oldu. Ekonomistler, bu indirimlerin gelecek yıl boyunca devam edeceğini ve 2025 sonuna kadar toplamda 2,150 baz puana ulaşmasını beklediklerini ifade ediyorlar.

Yüksek enflasyonla mücadele amacıyla uygulanan ortodoks ekonomi politikaları, artan faiz oranları, kredi sınırlamaları ve makroihtiyati önlemlerle birlikte, bankacılık sektörünün marjlarını olumsuz yönde etkiledi. Bu süreçte, bankacılık sektörü kredi büyümesi ve karlılık açısından ciddi bir düşüş yaşadı. Ocak-Eylül 2023 döneminde bankacılık sektörünün net kârı, geçen yılın aynı dönemine göre yalnızca yüzde 5 artışla 460.41 milyar TL olurken, Garanti Bankası’nın net kârı ise 9 aylık dönemde yüzde 16 artışla 67 milyar TL’ye ulaştı. Ancak bu kâr artışı, Eylül ayındaki yüzde 49’luk enflasyon artışının oldukça altında kaldı.

2025: Bankacılık Sektörü İçin Umut Verici Bir Yıl

Reuters’a gelecekteki bankacılık sektörü görünümü ve ekonomi politikalarına ilişkin soruları yanıtlayan Akten, 2024 yılının bankacılık sektörü için ekonomi politikalarındaki normalleşme adımlarının etkilerinin hissedileceği bir geçiş yılı olacağını, 2025’in ise izlenen ekonomi politikasının sonuçlarının daha belirgin hale geleceği bir yıl olacağını vurguladı. Akten, şunları söyledi:

  • “Dezenflasyon sürecinin seyri, faiz indirimlerinin süreci ve boyutu bu açıdan belirleyici olacak.”
  • “Özellikle yılın ikinci yarısında bankacılık sektörü için daha olumlu bir tablo bekliyoruz.”
  • “Kademeli faiz indirimleri, kredi-mevduat makasını ve marjlardaki trendi olumlu yönde etkileyecek.”

Akten, sektör olarak ekonomi yönetiminin belirlediği rotaya uygun hareket ederek ekonomik büyümeye destek vermeye devam edeceklerini belirtti. Ayrıca, risk maliyetindeki normalleşmenin gelecek yıl da süreceğini öngördüklerini ifade etti. Bu noktada, risk yönetimi ve tahsilat süreçlerinin sektörün daha fazla odaklanacağı alanlar olacağını hatırlattı.

Özkaynak Karlılığı Enflasyonun Altında Kaldı

Akten, bankacılık sektörünün karlılık açısından zorlu bir yılı geride bıraktığını belirtti. Makroihtiyati tedbirlerin sektördeki yükleri artırdığını ve fonlama maliyetlerindeki artışın marjları baskılamaya devam ettiğini kaydetti. Özellikle bu yıl TL kredi büyümesinin, enflasyonun oldukça altında kaldığını, reel anlamda ise daralma yaşandığını ifade etti. Yabancı para cinsinden kredi büyümesinin ise döviz kurundaki dalgalanmanın azalması ve artan taleple birlikte, uzun bir süre sonra ilk kez TL kredi büyümesiyle aynı seviyeye ulaştığını sözlerine ekledi.

KKM (Kur Korumalı Mevduat) hacminin hızla daralmasıyla birlikte, toplam mevduat içindeki payının yüzde 6’ya kadar gerilediğini vurguladı. Ayrıca, finansal koşulların sıkılaşmasıyla birlikte 2024’te takibe girişlerde bekledikleri normalleşmenin başladığını belirtti. Akten, “Başta kart kaynaklı olmak üzere bireysel segmentin takipteki alacak girişleri hızlansa da yönetilebilir seviyelerini korudu. Bankaların yüksek karşılıkları, önemli bir tampon vazifesi görmeye devam etti.” dedi.

Önümüzdeki dönemde, merkez bankalarının global likidite koşullarını destekleyici tutumlarını sürdürmesi, Türkiye’nin kredi derecelerinin artması ve CDS seviyelerinin düşmesi durumunda, Türkiye’nin global sermaye akımlarından daha fazla faydalanabileceğini öngördüklerini belirten Akten, Garanti BBVA olarak 2025 hedeflerini şöyle açıkladı:

  • “Güçlü finansal yapımız ile her yıl başarıyla yenilediğimiz sendikasyon kredilerimizin devamlılığını sağlamak.”
  • “Fonlama kaynaklarını çeşitlendirerek ihraç için uygun piyasa koşullarını takip etmek.”

En az 10 karakter gerekli