DİSK’e bağlı Birleşik Metal-İş Sendikası Sınıf Araştırmaları Merkezi (BİSAM), 2024 yılı Temmuz ayına ait ‘açlık ve yoksulluk sınırı’ raporunu kamuoyuyla paylaştı. Rapora göre, dört kişilik bir ailenin sağlıklı ve dengeli bir şekilde beslenebilmesi için gerekli olan aylık harcama tutarı açlık sınırı olarak 19 bin 423 lira olarak belirlenmiştir. Bu veriler, hanehalkı tüketim harcamaları göz önünde bulundurularak hesaplanmıştır. Yine aynı raporda, dört kişilik bir aile için yoksulluk sınırının Temmuz ayında 67 bin 186 liraya ulaştığı tespit edilmiştir.
Tek başına yaşayan bireylerin ihtiyaçlarına yönelik olarak, sağlıklı ve dengeli beslenmek için gerekli mutfak harcamaları ile yaşamlarını sürdürebilmek için gereken barınma, ulaşım, eğitim, sağlık gibi diğer harcamaların toplamı ise en az 31 bin 181 lira olarak hesaplanmıştır. Böylece, tek başına yaşayan bir kişi için yoksulluk sınırı 31 bin 181 lira olarak belirlenmiştir.
BİSAM’ın raporuna göre, bir önceki ay olan Haziran ayında dört kişilik bir aile için açlık sınırı 19 bin 44 TL, yoksulluk sınırı ise 65 bin 874 TL olarak kaydedilmiştir. Böylece, açlık sınırı bir ay içinde 379 TL, yoksulluk sınırı ise 1.312 TL artış göstermiştir.
Raporda, yetişkin bir erkeğin sağlıklı beslenmesi için gereken gıda harcamalarının aylık karşılığı 5 bin 421 lira olarak belirtilmiştir. Bu rakam, yetişkin bir kadın için 5 bin 148 lira, 15-18 yaş arası bir genç için 5 bin 441 lira ve 4-6 yaş arası bir çocuk için 3 bin 413 lira olarak tespit edilmiştir.
Gıdada En Çok Pay Yine Süt Ürünlerinde
Temmuz 2024 itibarıyla günlük harcamalarda en yüksek maliyet grubunu 181,81 liralık harcama gereksinimi ile süt ve süt ürünleri grubu oluşturmuştur. Diğer gıda gruplarının harcama gereksinimleri ise şu şekildedir:
Daha detaylı bir inceleme yapıldığında, süt ve süt ürünleri grubunun harcamalar içindeki payı %28,1 ile ilk sırada yer alırken, et, yumurta ve kurubaklagil grubunun payı %26,9 olarak belirlenmiştir. Sebze ve meyvenin harcamalar içindeki payı ise %26,4 olarak gerçekleşmiştir. Ekmek, makarna gibi ürünlerin payı %11,2, diğer gıda harcamalarının toplam içindeki payı ise %7,5 olarak kaydedilmiştir.