ABD Merkez Bankası, 4 yıl aradan sonra gerçekleştirdiği son toplantısında faiz oranını 50 baz puan düşürerek, faiz aralığını yüzde 5,25-5,50 seviyesinden yüzde 4,75-5,00 aralığına çekti. Bu karar, küresel piyasalarda olumlu bir etki yaratarak, enflasyonla mücadelenin resesyona yol açmadan yürütülebileceği ve şirket karlılıklarının güçlü kalacağı yönündeki beklentileri güçlendirdi. Bu durum, dünya ekonomisinin en güçlü şirketlerinin hisse senetlerinin rekor seviyelere ulaşmasına zemin hazırladı.
Ocak-Ekim döneminde, dünyada en değerli şirket unvanı birkaç kez el değiştirmiş olsa da, Ekim sonu itibarıyla Apple, piyasa değerinde zirveye yerleşti. Apple’ın ardından sırasıyla Nvidia, Microsoft, Alphabet (Google), Amazon, Saudi Aramco, Meta Platforms, Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC), Berkshire Hathaway ve Broadcom geldi. Bu 10 şirketten 8’i ABD merkezli, biri Tayvan’dan ve diğeri ise Suudi Arabistan’dan. Apple, Ekim sonunda 3,434 trilyon dolar piyasa değeriyle en değerli şirket unvanını korudu. Nvidia 3,256 trilyon dolar, Microsoft ise 3,021 trilyon dolar piyasa değeriyle Apple’ın hemen arkasında yer aldı. Alphabet, 2,102 trilyon dolar, Amazon 1,956 trilyon dolar ve Saudi Aramco 1,743 trilyon dolarla sıralamaya devam etti. Meta Platforms, TSMC, Berkshire Hathaway ve Broadcom ise daha düşük piyasa değerleriyle listede kendine yer buldu.
2024’ün ilk 10 ayında, dünyanın en değerli 10 şirketi arasında en iyi performansı gösteren firma Nvidia oldu. Şirketin hisse senedi fiyatı, yıl başından itibaren yüzde 168,09 oranında artarak 132,76 dolara yükseldi. Nvidia’yı, Tayvanlı çip üreticisi TSMC (yüzde 83,21) ve Meta Platforms (yüzde 60,35) takip etti. Nvidia ve TSMC, çip ve yarı iletken sektörlerinde faaliyet gösterirken, Meta Platforms teknoloji alanında önemli bir değer kazanımı sağladı.
Dünyanın en değerli 10 şirketi arasında en kötü performansı sergileyen isim ise Suudi Arabistan merkezli petrol devi Saudi Aramco oldu. Şirketin hisse senedi fiyatı, Ocak-Ekim döneminde yüzde 18,18 oranında düşüş göstererek 33 riyalden 27 riyale geriledi. Böylece Saudi Aramco, bu dönemde piyasa değeri açısından negatif performans sergileyen tek şirket olarak kaydedildi.
Apple, Microsoft ve Alphabet gibi önde gelen teknoloji firmalarının yanı sıra, Broadcom, Berkshire Hathaway, Amazon ve Meta Platforms da yatırımcılarına önemli kazançlar sağladı. Broadcom, hisse senedi fiyatında yüzde 52,08’lik bir artışla dikkat çekerken; Berkshire Hathaway, Amazon ve Alphabet sırasıyla yüzde 14,1, yüzde 22,68 ve yüzde 22,54’lük yükselişler elde etti. Küresel piyasalarda hisse senedi fiyatları bu yıl tarihi zirvelere ulaşırken, yatırımcılar güçlü şirketlerin performanslarından büyük kazançlar elde etme fırsatı buldu.