DOLAR 35,2225 0.06%
EURO 36,7713 -0.02%
ALTIN 2.964,50-0,12
BITCOIN 3385456-0,63%
İstanbul

AÇIK

  • Footer 3
  • Footer 3
  • Footer 3
  • Footer 3
  • Footer 3
  • Footer 3
  • Footer 3
ABD Seçimlerinde Trump ve Harris: Türkiye Üzerindeki Olası Etkiler

ABD Seçimlerinde Trump ve Harris: Türkiye Üzerindeki Olası Etkiler

ABONE OL
6 Kasım 2024 00:12
ABD Seçimlerinde Trump ve Harris: Türkiye Üzerindeki Olası Etkiler
0

BEĞENDİM

ABONE OL

ABD Seçimlerinde Kritik Gün: Trump ve Harris Pennsylvania’da

ABD seçimlerinde büyük gün geldi çattı. Cumhuriyetçi Parti adayı Donald Trump ve Demokrat Parti adayı Kamala Harris, kilit eyalet olan Pennsylvania’da son vaatlerini seçmenlerle paylaşırken, analistler ve uzmanlar seçimlerin olası sonuçları hakkında şimdiden fikir yürütmeye başladı. Bu seçimler, sadece dünya için değil, özellikle Türkiye için de büyük bir önem taşıyor.

Orta Doğu’da ve Kuzey Afrika’da süregelen savaşlar ile ekonomik bunalımlarla çalkalanan bir dönemde, bu seçimin Türkiye üzerindeki etkileri merakla bekleniyor. Uzmanlar, bir Trump zaferinin Türkiye için çok daha olumsuz sonuçlar doğuracağı görüşünde. Peki, eğer Kamala Harris 47. ABD Başkanı olarak göreve gelirse, bu durum Türkiye için ne anlama gelecek?

UZMANLAR SÖZCÜ’YE KONUŞTU

Sözcü yazarı İpek Özbey, Sözcü Gazetesi için hazırladığı bir yazıda, ABD ve Orta Doğu uzmanlarıyla görüşerek önemli değerlendirmeler yaptı. Uzmanların, ABD seçimleri hakkında yanıtladığı sorular, Harris’in zaferinin Türkiye üzerindeki olası etkilerini ortaya koyuyor.

Harvard Üniversitesi Weatherhead Uluslararası İlişkiler Merkezi’nde kıdemli araştırmacı olarak görev yapan Profesör Evren Balta, Başkan Joe Biden yönetimindeki mevcut Türkiye politikalarının devam etmesinin muhtemel olduğunu belirtti. Balta, Washington’un Türkiye’yi stratejik bir müttefik olarak önemseyip tamamen kaybetmek istemediğini, ancak tam anlamıyla bir müttefiklik ilişkisi de geliştirmediğini vurguladı. Bu nedenle, “idare edici” bir yaklaşımın korunacağına dikkat çekti.

TÜRKİYE ‘SINIRLI MÜTTEFİK’

Bu bağlamda, Türkiye’nin ‘sınırlı bir müttefik olarak kabul edildiği’ bir yaklaşım söz konusu. ABD, Türkiye yerine ‘başka aktörlerin’ geçebileceği işlevsel bir bölgesel aktör olarak konumlandırılıyor. Balta, “Çıkarların örtüştüğü noktalarda işbirliği doğal olarak gelişirken, ayrıştığı noktalarda Türkiye’ye karşı ABD’nin mesafeli bir duruş sergilemesi bekleniyor” açıklamasında bulundu.

Erdoğan ve Harris arasındaki olası kişisel ilişkilere de değinen Balta, “Harris ve Erdoğan, kişisel olarak uyumlu bir ilişki kurmaya yatkın iki lider değiller” ifadesini kullandı. Uzman araştırmacı, Harris’in seçilmesi durumunda iki lider arasındaki ilişki dinamiğinin diplomatik ve çıkar odaklı bir işbirliği ile şekilleneceğini öngördü.

Orta Doğu uzmanı Gönül Tol, Harris’in kazanma olasılığının son derece yüksek olduğunu belirtti. Tol, Demokrat Parti tabanının 2020 yılındaki seçime göre çok daha iyi mobilize olduğunu ve Kamala Harris’in seçimi kazanacağını düşündüğünü ifade etti.

En az 10 karakter gerekli