AZ BULUTLU
Enerji Bakanı Alparslan Bayraktar, Türkiye’nin Akkuyu nükleer santrali inşaatında yaşanan gecikmelerin, Almanya’dan teslim edilmemiş olan iletim tesisi ekipmanlarından kaynaklandığını açıkladı. Bayraktar, bu eksik parçaların yerine Çin’de üretilen alternatiflerin kullanılacağını belirtti. Siemens adlı Alman şirketinin, teslimatını yapmadığı iletim tesisi ekipmanlarının inşaat sürecini olumsuz etkilediğini vurguladı. Bayraktar, Anadolu Ajansı ile gerçekleştirdiği söyleşide, “Siemens’in depolarında beklettiği, teslim edilmesi gereken ekipmanlar mevcut. Bu durum nükleer ada ile ilgili değil, daha çok şalt sahasında kullanılan ekipmanları kapsıyor. Bu nedenle inşaat süresinde birkaç ay gecikmeye neden olacak önemli bir durumla karşı karşıyayız.” dedi.
Bayraktar, bu konuyu Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Tayyip Erdoğan’ın da temmuz ayında dile getirdiğini hatırlatarak, gümrükte bekleyen ekipmanların teslim edilmemesinin gerekçesi olarak Rusya’nın Akkuyu’dan elde edeceği gelirin, Ukrayna işgalini finanse etmek için kullanılacağı iddialarını öne sürdüğünü ifade etti.
‘CİDDİ BİR KARŞILIĞI OLACAK’
Alparslan Bayraktar, teslim edilmesi gereken ekipmanın Rusya’ya karşı uygulanan yaptırımlar kapsamında olmadığını belirterek, “Hiçbir hukuki temeli olmayan, uluslararası yaptırım konusu olmayan bir meselede, maalesef siyasi bir tutumla alınmış bir karar var. Bu durum en üst düzeyde ifade edildi fakat hâlâ bir ilerleme kaydedilemedi.” dedi. Akkuyu nükleer santrali, Rosatom tarafından finanse edilmekte ve inşa edilmektedir. Rosatom’un sahipliği, devletler arası yapılan anlaşmaya göre asla yüzde 51’in altına inmeyecek.
Bayraktar, Rosatom’un muadil parçaları Çin’den sipariş ettiğini de sözlerine ekleyerek, “Rosatom, bu ürünle ilgili alternatif siparişini Çin’e verdi. Ancak bu durum ciddi bir gecikmeye yol açtığı için önemli sonuçları olacaktır.” ifadelerini kullandı. Siemens’e yönelik yaptırım öngörüp öngörmedikleri sorusuna ise, “Enerji alanında uzun yıllardır birlikte çalıştığımız bir firma. Gelecek projelerimiz için onların varlığını sorgulamak zorunda kalacağımız bir sürece girmiş bulunmaktayız. Bu gecikme sebebiyle ciddi bir karşılığı olacaktır.” şeklinde yanıt verdi.
İLK REAKTÖRÜN 2025’TE DEVREYE ALINMASI HEDEFLENİYOR
Bayraktar, Rosatom’un Akkuyu’ya yaptığı yatırımın geri dönüş süresinin yaklaşık 15 yıl olabileceğini belirtti ve projenin Rusya’ya gelir yaratacağı iddialarını tutarsız bulduğunu ifade etti. “O zaman Almanya’nın, Hindistan’ın da (Rusya ile) ticareti kesmesi gerekiyor.” dedi. Akkuyu nükleer santrali, her biri 1,200 MW kurulu güce sahip dört reaktörden oluşacak. İlk reaktörün 2025’te devreye alınması ve tüm santralin 2028 yılında faaliyete geçmesi hedefleniyor. Bu tesis, Türkiye’nin enerji üretiminin yaklaşık yüzde 10’unu karşılayacak ve şebekeye bağlanması için bazı ulusal iletim sistemlerinde kapasite artırımı gerektirecek.
Bayraktar, santralin dört reaktörünün inşaat çalışmalarının eş zamanlı olarak sürdüğünü belirterek, birinci reaktörün inşaatının yüzde 90’ının tamamlandığını söyledi.