DOLAR 35,2068 0.3%
EURO 36,7672 0.92%
ALTIN 2.968,331,32
BITCOIN 3362365-2,06%
İstanbul

PARÇALI BULUTLU

  • Footer 3
  • Footer 3
  • Footer 3
  • Footer 3
  • Footer 3
  • Footer 3
  • Footer 3
Almanya’da Erken Seçim Hazırlıkları ve Siyasi Durum

Almanya’da Erken Seçim Hazırlıkları ve Siyasi Durum

ABONE OL
22 Aralık 2024 01:24
Almanya’da Erken Seçim Hazırlıkları ve Siyasi Durum
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Almanya’da Erken Seçim Hazırlıkları

Almanya’da Başbakan Olaf Scholz’un Federal Meclis’ten güvenoyu alamaması sonrası, siyasi partiler hızla seçim programlarını belirlemeye ve erken seçim hazırlıklarına yöneldi. Scholz, 6 Kasım tarihinde yaptığı toplantıda hükümet ortakları olan Sosyal Demokrat Parti (SPD), Yeşiller ve Hür Demokrat Parti (FDP) temsilcileriyle bir araya geldi ve bu toplantının ardından FDP Genel Başkanı ve Maliye Bakanı Christian Lindner’i görevden aldı. Hükümetin dağılmasıyla birlikte Scholz, 28 Eylül 2025’te planlanan seçimlerin öne alınacağını duyurdu.

Koalisyonun çöküşüne, partiler arasındaki görüş ayrılıkları, iletişim sorunları ve kamuoyu önünde yaşanan karşılıklı suçlamalar sebep oldu. Ülkedeki artan enflasyon, bütçe açığı ve durgunluk, halkın hükümete ve özellikle Başbakan Scholz’a karşı memnuniyetsizliğini derinleştirdi. Scholz, hükümetin dağılmasının ardından erken seçim talebinde bulunmak üzere 16 Aralık’ta Alman Anayasası’nın 68. maddesi uyarınca Meclis’ten güvenoyu istedi. Ancak Meclis’teki güvenoyu oylamasını kaybeden Scholz, Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier’e Federal Meclis’in feshedilmesi önerisinde bulundu.

Almanya 21. Kez Sandığa Gidiyor

Bu gelişmeler neticesinde Almanya, 2. Dünya Savaşı’ndan bu yana 21. kez sandığa gitmeye hazırlanıyor. Cumhurbaşkanı Steinmeier, SPD, Yeşiller ve ana muhalefetteki Hristiyan Birlik (CDU/CSU) partilerinin Meclis gruplarıyla gerçekleştirdiği görüşmelerin ardından, seçim tarihinin 23 Şubat 2025 olarak belirlenmesine karar verdi. Erken seçim hazırlıkları kapsamında partiler, başbakan ve milletvekili adaylarını belirlemeye ve seçim programı taslaklarını hazırlamaya başladılar.

  • SPD’nin başbakan adayı, federal düzeyde daha fazla deneyime sahip olan Olaf Scholz oldu.
  • Hristiyan Birlik (CDU/CSU) partilerinin başbakan adayı ise CDU Genel Başkanı Friedrich Merz olarak belirlendi.
  • Yeşiller Partisi, başbakanlık için Ekonomi ve İklimi Koruma Bakanı Robert Habeck’i aday gösterdi.
  • AfD, başbakan adayı olarak Eş Başkan Alice Weidel’i belirledi.
  • Sahra Wagenknecht İttifakı-Anlayış ve Adalet İçin (BSW) da başbakan adayı olarak Wagenknecht’i belirledi.

Anketlere Göre Siyasi Durum

Güncel anketlerde CDU/CSU, %31,5-33 arasında oy alarak ilk sırada yer alırken, AfD %17-19 ile ikinci sırada bulunuyor. Başbakan Scholz’un partisi SPD ise %15-16,5 oranıyla üçüncü, Yeşiller ise %11,5-14 ile dördüncü sıradadır. İlk kez genel seçimlere katılacak olan BSW’nin oy oranı ise %5 ila 8 olarak gösteriliyor. Hür Demokrat Partisi’nin anketlerde %3 ila 5 arasında aldığı oy, %5’lik seçim barajını geçip geçemeyeceği konusunda merak uyandırıyor. Seçim sonrası olası koalisyon seçenekleri arasında CDU/CSU-SPD veya CDU/CSU-Yeşiller öne çıkıyor. Tüm partiler, AfD ile koalisyon yapmayı reddettiği için, AfD’nin iktidara gelmesi beklenmiyor.

Seçime gidecek siyasi partilerin programları, göç ve mülteci politikası, ekonomi, enerji ve iklim, ayrıca Ukrayna savaşı gibi önemli konuları içeriyor. Birlik partileri CDU/CSU, “Almanya’da siyasi değişim” başlıklı programında göç ve mülteci politikasıyla ilgili sert bir yaklaşım sergiliyor. Taslakta, “Göçün kesin olarak sınırlandırılması acilen gereklidir.” ifadesi dikkat çekiyor.

  • CDU programına göre, SPD, FDP ve Yeşiller’in oluşturduğu koalisyon hükümetinin herkese çifte vatandaşlık imkanı tanıyan ve özellikle Türkleri de ilgilendiren vatandaşlık yasasının iptal edileceği vurgulanıyor.
  • Programda, “Bir kez daha herkes için refah yaratan bir ülke istiyoruz.” ifadesine yer veriliyor.
  • İsrail’e destek veren programda, “Bu amaçla, İsrail’i askeri olarak da desteklemek ve kalan ihracat kısıtlamalarını sona erdirmek istiyoruz.” deniliyor.
  • Türkiye ile siyasi ve ekonomik ilişkilerin güçlendirilmesi gerektiği belirtiliyor.

SPD ve Yeşiller’in Seçim Programları

SPD’nin seçim programında ekonomik büyüme, istihdamın güvence altına alınması ve aileler üzerindeki yükün hafifletilmesi gibi konular öne çıkıyor. Ayrımcılık, ırkçılık ve ötekileştirmeye karşı koruma sağlanması amaçlanıyor. Almanya’nın başarısına katkıda bulunan herkesin düşmanlaştırılmasının kabul edilemeyeceği vurgulanıyor.

Yeşiller’in seçim programı, iklim politikası, ekonomi ve altyapı geliştirilmesine odaklanıyor. Yeşiller, iklim nötr bir geleceğe geçişi sağlamak için “iklim parası” uygulamasını ve elektrikli araç alımına yönelik destek programlarını geliştirmeyi hedefliyor.

AfD’nin Vizyonu

AfD, seçim programında Almanya’nın AB’den ve avro ortak para biriminden ayrılmasını istemekte. Ayrıca, AB’nin merkeziyetçi olma çabalarına karşı çıkıyor. AfD, “Almanya’nın AB’den ayrılmasının ve yeni bir Avrupa topluluğu kurulmasının gerekli olduğuna inanıyoruz.” ifadesiyle bu duruşunu ortaya koyuyor.

AfD’nin iltica politikasında, sınırların yeniden kontrol edilmesi ve sığınmacıların geri gönderilmesi gerektiği belirtiliyor. İmamların Alman Anayasası’na bağlı olmaları ve Almanca bilme zorunluluğu getirilmesi talep ediliyor.

Sonuç olarak, Almanya’da yaklaşan seçimler öncesi siyasi partiler, kendi programlarını oluşturmak için yoğun bir çalışma içerisindeler. Ülkenin geleceği açısından kritik öneme sahip bu seçimlerde, göç, ekonomi ve uluslararası ilişkiler gibi konular ön planda yer alıyor.

En az 10 karakter gerekli