DOLAR 35,3799 0.3%
EURO 36,8211 0.18%
ALTIN 2.967,170,31
BITCOIN 34615383,99%
İstanbul
12°

KAPALI

  • Footer 3
  • Footer 3
  • Footer 3
  • Footer 3
  • Footer 3
  • Footer 3
  • Footer 3
Almanya’da Suriyeli Mültecilerin İadesine Dair Yeni Gelişmeler

Almanya’da Suriyeli Mültecilerin İadesine Dair Yeni Gelişmeler

ABONE OL
25 Temmuz 2024 10:12
Almanya’da Suriyeli Mültecilerin İadesine Dair Yeni Gelişmeler
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Almanya’da Suriyeli Mültecilerin İadesi: Yeni Gelişmeler

2014 yılından bu yana Almanya, ülkeye iltica eden Suriyelilerin geri gönderilmesi için gerekli yasal altyapıyı oluşturdu. Kuzey Ren Vestfalya’daki Münster Eyalet Yüksek İdare Mahkemesi, “siyasi nedenlerle kalma hakkı” talep eden bir Suriyelinin başvurusunu reddetti ve Suriye’nin artık güvenli bir ülke olduğuna hükmetti. Bu karardan önce, o bölgede 36 bin Suriyeli iltica talebinde bulunmuştu. Mahkemenin bu kararı, iltica hakkı kabul edilmeyen ya da “ölüm cezası, savaş, işkence” gibi sebeplerle Almanya’dan ikinci derecede korunma talep edenlerin geri gönderilebileceği anlamına geliyor. Uzmanlar, bu durum sonucunda iade edilecek Suriyeli sayısının 100 binleri bulabileceğini ifade ediyor.

‘İnsanlar Artık Tehlikede Değil’

Mahkeme kararında, “Suriye’de insanların yaşamları artık genel olarak tehdit altında değil. Sivillerin saldırılarda ölmeleri beklenmiyor ve güvenli bölgelerin yeterli olduğuna ilişkin yeterli deliller var” ifadeleri yer aldı. Bu tür güvenli ülke tanımlamalarına benzer bir karar yıllar önce Türkler için de verilmişti. O dönemde Türklerin iltica talepleri ile ikincil derecede korunma hakları %90 oranında reddedilmeye başlanmıştı.

Bu son karar, şimdiye kadar Suriyeliler hakkında alt mahkemelerce verilen koruma kararlarının da üzerinde bir etki taşıyor.

Esad’la Görüşme Çabaları

Kararın pratikte uygulanması ve diğer mahkemelerin bu karara uyum sağlaması zaman alabileceği belirtilirken, şu anda ana sorun, Suriye ile görüşme yapmak ve dönenlerin ülkelerinde “belirli bir refah düzeyinde yaşaması için” gerekli yardımların artırılması olarak öne çıkıyor. Nitekim Avrupa Birliği, artık Suriye lideri Beşar Esad ile oturup konuyu görüşmenin ve AB’ye gelenlerin iadesinin mümkün olup olmadığını araştırmanın yollarını arıyor.

Avusturya Dışişleri Bakanı Alexander Schallenberg, geri dönüşü teşvik etmek amacıyla gerçekçi bir Suriye politikasının gerekliliğini vurguladı. Schallenberg, “Suriye, Arap Ligi’ne döndü. Esad yönetimi sağlam bir biçimde iktidarda. Suriye muhalefeti ise parçalanmış durumda, ya hiç yok ya da sürgünde. AB olarak bu duruma gözümüzü yumamayız. Suriye politikamızı ilerletmenin tam zamanı” açıklamasında bulundu.

Sınır Dışı Edilecek Çeyrek Milyon Kaçak

Almanya’da şu anda, ülkede kalma hakkı bulunmayan “kayıtlı” 260 binden fazla kişi mevcut ve bunların 50 binden fazlasının sınır dışı kararları kesinleşmiş durumda. Diğerlerinin işlemleri ya da davaları ise devam ediyor. Bu grubun içinde, Suriyelilerden sonra en büyük sırayı Türkler alıyor. Türkler arasında sınır dışı oranları çok daha yüksek. Ülkeye kaçak girip iltica isteyenlerin sayısının yanı sıra, hiçbir kayda girmeden izini kaybettirenlerin sayısı da dikkat çekici bir şekilde yüksek.

En az 10 karakter gerekli