DOLAR 35,2218 0.06%
EURO 36,7425 -0.08%
ALTIN 2.961,68-0,22
BITCOIN 3374760-1,01%
İstanbul

AÇIK

  • Footer 3
  • Footer 3
  • Footer 3
  • Footer 3
  • Footer 3
  • Footer 3
  • Footer 3
Almanya’nın Ukrayna’ya Destek Politikası ve Gelecek Endişeleri

Almanya’nın Ukrayna’ya Destek Politikası ve Gelecek Endişeleri

ABONE OL
23 Ağustos 2024 11:48
Almanya’nın Ukrayna’ya Destek Politikası ve Gelecek Endişeleri
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Almanya’nın Ukrayna’ya Destek Politikası Üzerine Tartışmalar

Almanya, Rusya’nın Ukrayna’ya saldırısının başladığı Şubat 2022’den bu yana, Ukrayna’ya ve Ukraynalılara toplam 34 milyar avroluk mali, askeri ve insani destek sağlamıştır. Ancak, ülkenin 2025 yılı bütçe planlamasında bu desteğin azaltılacak olması, kamuoyunda ve siyasi arenada tartışmalara yol açmıştır.

Rusya-Ukrayna savaşının patlak vermesiyle birlikte Batılı ülkeler, Ukrayna’ya çeşitli şekillerde destek sunmaya başlamıştır. Almanya, bu bağlamda ABD’den sonra en büyük ikinci destekçi ülke konumundadır. Ülkede Sosyal Demokrat Parti (SPD), Yeşiller ve Hür Demokrat Parti (FDP) koalisyonu, 2025 bütçe planlaması çerçevesinde tasarruf önlemlerini hayata geçirmeye karar vermiştir. Alman medyasında yer alan haberlere göre, 2022’de başlayan savaş sürecinde Almanya’nın Ukrayna’ya sağladığı destek, bu yıl 7,1 milyar avro olmuştur. Ancak yeni bütçe planlamasına göre gelecekte bu destek 2024’te 4 milyar avroya, 2026’da 3 milyar avroya ve 2027 ile 2028 yıllarında toplamda yalnızca 1 milyar avroya düşecektir.

Yeni Yardımlar Konusunda Belirsizlikler

Bu kapsamda, Ukrayna’ya henüz kararlaştırılanların dışında yeni yardımların sağlanamayacağına dair gelen haberler, Almanya’da ciddi tartışmalara neden olmuştur. Maliye Bakanı ve FDP Genel Başkanı Christian Lindner, Ukrayna’ya olan yardımların azaltılmasına ilişkin bir mektubu 5 Ağustos’ta Savunma Bakanlığına iletmiştir. Lindner’in mektubunda, “Ukrayna’ya yardımlara dair yeni tedbirlerin yalnızca bu yıl ve gelecek yılların bütçelerinde finansman sağlanması durumunda alınabileceği” ifade edilmiştir.

Alman basını, hükümetin Ukrayna’ya askeri yardımları kısıtlamak zorunda kaldığını vurgularken, Başbakan Olaf Scholz’un talimatıyla Savunma Bakanlığından gelecek ek taleplere onay verilmeyeceğini de belirtmiştir. Hükümetin gelecekte Ukrayna’ya daha fazla destek sağlamak için G7 ülkeleri arasında Rusya’nın dondurulmuş varlıklarından elde edilecek karlar üzerinde anlaşmaya varılmasına yönelik bir strateji izlediği de haberlerde yer almıştır.

Scholz’un Desteği ve Gelecek Endişeleri

Öte yandan, Almanya’nın Ukrayna’ya desteğinin gerektiği sürece devam edeceğini sık sık dile getiren Başbakan Scholz, 21 Ağustos’ta Moldova’nın başkenti Kişinev’de Cumhurbaşkanı Maya Sandu ile düzenlediği basın toplantısında, G7 liderlerinin Ukrayna’ya dondurulmuş Rus varlıklarından elde edilecek karların aktarılması konusundaki anlaşmasına dikkat çekmiştir. Scholz, “Bu teknik açıdan zorlu bir konu, ancak siyasi açıdan açıklığa kavuşturuldu. Teknik konuların netleştirilmesi şu anda gerçekleşiyor. Böylece uluslararası toplum tarafından Ukrayna’ya verilen desteğin önemli ölçüde artması garanti altına alınmış olacak,” şeklinde açıklamalarda bulunmuştur.

Trump’ın Seçilmesi Durumunda Endişeler

Dondurulmuş Rus varlıklarından elde edilecek gelirlerin ne zaman kullanılmaya başlanacağı belirsizliğini korurken, Almanya’nın gelecek yıllar için ayırdığı bütçenin şimdiden ne şekilde harcanacağının belirlenmiş olması, Ukrayna’ya destek konusunda kaygı verici bir durum teşkil etmektedir. Ayrıca, ABD’de eski Başkan Donald Trump’ın yeniden seçilmesi ihtimali, ABD’nin ileride Ukrayna’ya olan desteğini sürdüremeyeceği yönünde endişelere yol açmaktadır.

Bu tartışmaların ışığında, Alman hükümeti Ukrayna’ya desteğinin devam edeceğini belirtirken, Ukrayna’nın desteklenmesini isteyen bazı kesimler, hükümetin gelecek yıllar için öngördüğü bütçenin yeterli olmayabileceğini ifade etmektedir.

En az 10 karakter gerekli