DOLAR 38,3144 -0.02%
EURO 43,8445 0.92%
ALTIN 4.110,980,30
BITCOIN 3577918-0,36%
İstanbul
12°

KAPALI

  • Footer 3
  • Footer 3
  • Footer 3
  • Footer 3
  • Footer 3
  • Footer 3
  • Footer 3
Ankara Bilkent Şehir Hastanesi’nde Yanık Tedavisi Üzerine Önemli Gelişmeler

Ankara Bilkent Şehir Hastanesi’nde Yanık Tedavisi Üzerine Önemli Gelişmeler

ABONE OL
8 Aralık 2024 17:12
Ankara Bilkent Şehir Hastanesi’nde Yanık Tedavisi Üzerine Önemli Gelişmeler
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Ankara Bilkent Şehir Hastanesi’nde Yanık Tedavisi Üzerine Değerlendirmeler

Ankara Bilkent Şehir Hastanesi’nde görev yapan Prof. Dr. Şenel, Antalya’da düzenlenen “1. Ulusal Yanık Kongresi”, “1. Avrasya Yanık Kongresi” ve “1. Ulusal Yanık Hemşireliği Kongresi” için bulundu. Burada yaptığı açıklamalarda, Türkiye’nin yanık tedavisi alanında son 20 yılda dünya standartlarına ulaşma yolunda önemli ilerlemeler kaydettiğini belirtti. Avrupa ve ABD’deki yanık tedavi standartlarının Türkiye’de de aynı şekilde uygulandığını vurgulayan Şenel, artık yanıkla ilgili akademik faaliyetlerin de Türkiye’de ev sahipliği yaptığını ifade etti.

Yanıkların ciddi bir travma türü olduğunu belirten Şenel, her yıl yaklaşık 400 bin kişinin yanık nedeniyle hastanelere başvurduğunu, bu vakaların 200 bininin çocuklardan, diğer 200 bininin ise yetişkinlerden oluştuğunu kaydetti. En sık karşılaşılan yanık türlerinin ev kazalarına bağlı sıcak su yanıkları olduğunu, bunu ise elektrik yanıklarının takip ettiğini aktardı. Şenel, çaydanlık ve banyo kazalarının sıkça yaşandığını ve ergen yaştaki çocukların elektrikten kaynaklanan ciddi yanıklara maruz kaldıklarını belirtti.

– “Yanığın Üzerine Bir Şey Sürmeye Çalışmayın”

Dünyada yanıkların, travmaya bağlı ölümler arasında önemli bir yer tuttuğuna dikkat çeken Şenel, doğru ilk müdahale yapılmadığı takdirde hastaların kaybedilebileceğini ifade etti. Yanıkların ölümle sonuçlanabilen ciddi bir travma olduğunu vurgulayan Şenel, ilk müdahalenin ve tedavinin doğru yapılmasının hayati bir öneme sahip olduğunu belirtti. Yanık sonrası yapılması gerekenler arasında, vücudu yakan kıyafetlerin çıkarılması ve sıcak temas süresinin azaltılması gerektiğini söyledi. Eğer küçük bir organ, el ya da kol yanmışsa, hemen çeşme suyunun altında 15-20 dakika bekletilmesi gerektiğini vurguladı.

  • Yanığın üzerine bir şey sürmekten kaçının. Yağ, diş macunu veya zeytin ezmesi gibi malzemeler sürmek yanığın tedavisinde etkili değildir.
  • Yanık bölgesini temiz bir bezle örtün ve hastaneye başvurun. Steril olmayan malzemelerin yanık bölgesine uygulanması enfeksiyon riskini artırabilir ve kalıcı izlere yol açabilir.

Şenel, çocuklarda yanık vakalarında yaş ilerledikçe ölüm riskinin arttığını belirtti. Ayrıca, yanık sonrası iz kalma durumu, çocukların fiziksel, ruhsal ve psikolojik sağlığı üzerinde kalıcı etkiler bırakabileceğini ifade etti. Özellikle yüz ve el bölgelerindeki yanıkların, ileride hem çocukları hem de ailelerini derinden etkileyebileceğini vurguladı.

Son olarak, Türkiye’de son 20 yılda yanık tedavisiyle ilgili geniş ve deneyimli ekiplerin yetiştiğini, 74 ünite ve merkezde yanık tedavisi sonrası fizyoterapi ihtiyaçlarının da karşılandığını sözlerine ekledi.


En az 10 karakter gerekli