DOLAR 35,2192 -0.01%
EURO 36,8368 0.14%
ALTIN 2.969,850,06
BITCOIN 3390751-0,57%
İstanbul

AZ BULUTLU

  • Footer 3
  • Footer 3
  • Footer 3
  • Footer 3
  • Footer 3
  • Footer 3
  • Footer 3
Antalya’nın Nar Üretimi ve İhracatı: 2023’te Beklenen Rekolte Artışı

Antalya’nın Nar Üretimi ve İhracatı: 2023’te Beklenen Rekolte Artışı

ABONE OL
23 Aralık 2024 00:12
Antalya’nın Nar Üretimi ve İhracatı: 2023’te Beklenen Rekolte Artışı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Nar Üretimi ve İhracatı: Antalya’nın Başarısı

Kent genelinde yaklaşık 64 bin dekar alanda yetiştirilen nar, özenle bahçelerden toplanarak paketleniyor ve soğuk hava depolarına yerleştiriliyor. Buradan, talebe göre nar, hem iç pazara hem de yurt dışına gönderiliyor. Türkiye genelinde geçen yıl üretilen toplam 640 bin ton narın 135 bin tonunun Antalya’da yetiştirildiği kaydedildi.

Antalya Tarım ve Orman İl Müdürü Şakir Fırat Erkal, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Antalya’nın nar üretiminde ülke genelinde ne denli iddialı olduğunu vurguladı. Türkiye genelinde yaklaşık 294 bin dekar alanda nar üretimi gerçekleştirildiğini, bunun 64 bin dekarlık kısmının Antalya’da yer aldığını belirten Erkal, şunları söyledi:

  • “Ülke genelinde üretilen narın yüzde 21’i Antalya’dan geliyor. Geçen yıl 64 bin dekar alanda 135 bin ton nar üretildi. Bu yıl ise rekolte biraz daha yüksek, yaklaşık 150 bin tona ulaşmasını bekliyoruz.”

Erkal, narın ihracat potansiyelinin oldukça yüksek olduğunu ifade ederek, Rusya ve Avrupa ülkeleri başta olmak üzere toplam 49 ülkeye nar ihraç edildiğini belirtti. Ayrıca, Antalya’da yaş meyve ve sebzenin yaklaşık yüzde 10’unun ihraç edildiğini, narda bu oranın çok daha fazla olduğunu, yaklaşık yüzde 25 civarında olduğunu vurguladı. Geçen yıl 35 bin ton nar ihraç ettiklerini, bu yıl ise bu rakamın 38 bin ton civarında olmasını beklediklerini dile getirdi.

ZARARLI BÖCEKLERE KARŞI YARARLI BÖCEK ÖNLEMİ

Üretimi artırmanın yanı sıra sağlıklı üretim yapmaya da özen gösterdiklerini ifade eden Erkal, bu yıl kalıntıyla mücadele eylem planını hayata geçirdiklerini söyledi. Üretimde biyolojik ve biyoteknik mücadeleyi destekleyen çalışmalar gerçekleştirdiklerini ifade eden Erkal, şu bilgileri verdi:

  • “7 ilçemizde toplam 261 dekar alanda, 197 bin parazitoit ve 75 bin 250 predatör yani yararlı böcek saldık. Bu böcekler, kimyasal mücadeleye gerek kalmadan zararlılarla etkili bir şekilde mücadele ettiler. İnsan sağlığına zarar verebilecek hiçbir kimyasal kullanmadan sağlıklı bir üretim gerçekleştirmek için çalıştık.”

Erkal, bu çalışmalar sonucunda başarılı sonuçlar elde ettiklerini de sözlerine ekledi. Finike Ziraat Odası Başkanı Halil Sarıçobanoğlu ise, bu yıl nar üreticisinin yüzünün güldüğünü belirterek, Antalya’nın nar üretiminde ülke genelinde önemli bir potansiyele sahip olduğunu vurguladı. Geçen yıla göre bu yıl narda rekoltenin yüksek olduğunu ifade eden Sarıçobanoğlu, hasat döneminde toplanan narların özenle paketlenip, soğuk hava depolarına yerleştirildiğini ve bu depolardan hem iç pazara hem de yurt dışına nar gönderildiğini bildirdi.

En az 10 karakter gerekli