PARÇALI BULUTLU
Kullanıcılarını kansere neden olabilecek zararlı kimyasallara maruz bıraktığı iddiasıyla Apple’a dava açıldı. Bazı Apple ürünlerinin yüksek düzeyde kalıcı kimyasallar içerdiği öne sürüldü. Tüm Vücuda Zararı Var
Bahsi geçen kimyasallar, perfloroalkil ve polifloroalkil maddeleri olarak biliniyor. Bu tür kimyasallar genellikle yapışmaz tavalar, suya dayanıklı kumaşlar ve kozmetik ürünlerde kullanılmakta. PFAS olarak adlandırılan bu maddeler, doğada veya vücutta parçalanmadığı için “sonsuz kimyasallar” olarak tanımlanıyor. Araştırmalar, bu kimyasalların prostat kanseri, doğum kusurları, böbrek ve testis kanseri ile doğurganlık sorunlarına yol açabileceğini göstermektedir.
ABD’de 22 farklı saat kayışının incelenmesi sonucunda, 15 Apple kayışında PFAS kimyasallarına rastlandığı bildirildi. Bu inceleme, özellikle Apple Watch Nike tarafından üretilen ürünleri kapsıyor. Apple, bu kayışların floroelastomer adı verilen flor içeren sentetik kauçuktan üretildiğini belirtirken, davada malzemenin içeriği hakkında yeterli bilgilendirme yapmadığı iddia ediliyor.
Kaliforniya Kuzey Bölgesi’nde açılan davada, Apple’ın “Sport Band”, “Ocean Band” ve Nike işbirliğiyle üretilen “Nike Sport Band” modellerinin yüksek düzeyde PFAS içerdiği belirtildi. Davacılar, Apple Watch’un sağlıklı yaşamı teşvik eden bir cihaz olarak pazarlanmasına rağmen, bu kimyasalların varlığını tüketicilerden gizlediğini öne sürüyor.
Davada şu ifadelere yer verildi: “Apple, saat kayışlarında PFAS bulunduğunu tüketicilerden gizlemiş ve bu süreçte sağlık, zindelik ve sürdürülebilirlik vaat ederek aldatıcı bir pazarlama stratejisi izlemiştir. Bu durum, tüketici koruma yasaları uyarınca adil olmayan ve dolandırıcı bir uygulamadır.” Ayrıca, davacılar Apple’ın Kaliforniya’nın haksız rekabet, reklamcılık ve tüketici koruma yasalarını ihlal ettiğini savunarak şirketi dolandırıcılık, gizleme ve haksız kazanç sağlamakla suçlamaktadır.
Davada, PFAS içeren kimyasallarla üretilen saat kayışlarının satışının durdurulması ve Apple’a para cezası verilmesi talep edilmektedir.
Notre Dame Üniversitesi tarafından gerçekleştirilen ve Environmental Science & Technology Letters dergisinde yayımlanan bir araştırma, Apple Watch kayışlarında kullanılan floroelastomer malzemenin PFAS içerdiğini ortaya koymuştur. Çalışmaya göre, ABD’deki yetişkinlerin %21’i akıllı saat kullanmakta ve bu cihazlar ortalama olarak günde 11 saat boyunca kullanılmaktadır. Araştırmacılar, PFAS’ın ter, cilt yağları ve losyonlara karşı dayanıklılığı nedeniyle bu malzemenin üretimde tercih edildiğini vurgulamaktadır.