DOLAR 35,2491 0.15%
EURO 36,8288 0.25%
ALTIN 2.965,860,40
BITCOIN 33299340,82%
İstanbul
10°

HAFİF YAĞMUR

  • Footer 3
  • Footer 3
  • Footer 3
  • Footer 3
  • Footer 3
  • Footer 3
  • Footer 3
Bangladeş’te Yeni Geçiş Hükümeti Oluştu

Bangladeş’te Yeni Geçiş Hükümeti Oluştu

ABONE OL
8 Ağustos 2024 14:12
Bangladeş’te Yeni Geçiş Hükümeti Oluştu
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Bangladeş’te geçiş hükümetinin başına atanan Nobel Barış Ödülü sahibi Muhammed Yunus, ülkeye döndüğünde yaptığı ilk açıklamada, Bangladeş’in hızlı ve sürdürülebilir gelişimi için kararlılıkla çalışacağına söz verdi. Dhaka Tribune gazetesinin haberine göre, Fransa’nın başkenti Paris’ten dönen Yunus, Dakka Hazrat Shahjalal Uluslararası Havalimanı’nda coşkuyla karşılandı. Burada yaptığı ilk açıklamada, “Bugün bizim için bir gurur günüdür. Bangladeş için yeni bir zafer günü doğuran devrim, ileriye taşınmalı ve güçlendirilmelidir.” dedi.

Yunus, bu başarıda büyük rol oynayan gençlere teşekkür ederek, “Onlar benim yanımda durdular, bu ülkeyi korudular ve onun yeniden doğuşunu sağladılar.” diye vurguladı. Kanun ve düzenin yeniden tesis edilmesinin öncelikli hedefleri arasında yer aldığını belirten Yunus, Bangladeş’in hızlı gelişimi için kararlı bir şekilde çalışacağına dair söz verdi. Ayrıca, “Kimseye zarar gelmeyecek, Bangladeş halkını bana güvenmeye ve inanmaya çağırıyorum.” ifadelerini kullandı.

Bangladeş Ordu Komutanı General Waker-Uz-Zaman, Hava Kuvvetleri Komutanı Hasan Mahmud Han ve Deniz Kuvvetleri Komutanı M. Nazmul Hasan, Yunus’u havalimanında karşılayan önemli isimler arasında yer aldı. Yunus’un başdanışman sıfatıyla başkanlık edeceği 15 üyeli geçiş hükümetinin yemin töreninin bu akşam düzenlenmesi bekleniyor.

Kontenjan Krizi ve Protestolar

Kontenjan Krizi ve Protestolar

Bangladeş’te 1971’deki Bağımsızlık Savaşı’nda görev alan kişilerin çocuklarına yönelik kamuda kontenjan ayrılması kararının ardından, Temmuz ortasında öğrencilerin öncülüğünde büyük protestolar başlamıştı. Yüksek Mahkeme, Temmuz sonunda kontenjan kotası oranlarını düşürdükten sonra protestoların sona erdiği duyurulmuştu. Ancak, gösterilerde yaşanan şiddet olaylarından sorumlu tutulan Cemaat-i İslami Partisi ve öğrenci kanadının yasaklanmasının ardından, protestocular bu kez de gösterilerde hayatını kaybedenler için “adalet” talebiyle sokaklara döküldü.

Bangladeş’teki gösteriler sırasında şiddet olaylarında yüzlerce kişi hayatını kaybetmiş, binlerce kişi ise gözaltına alınmıştı. Şiddet olaylarının artması üzerine, Başbakan Şeyh Hasina resmi konutundan ayrılarak askeri helikopterle Hindistan’a gitmek zorunda kalmıştı; bu sırada göstericiler Başbakan’ın resmi konutunu basmıştı. Siyasi parti temsilcileriyle görüşen Bangladeş Ordu Komutanı General Waker-Uz-Zaman, Hasina’nın istifa ettiğini ve geçiş hükümeti kurulacağını duyurmuştu. Kurulan geçiş hükümetinin başına ise, Nobel Barış Ödülü sahibi Muhammed Yunus getirilmişti.

En az 10 karakter gerekli