DOLAR 38,2462 0.07%
EURO 44,0006 -0.24%
ALTIN 4.210,570,04
BITCOIN 33472232,76%
İstanbul
19°

PARÇALI BULUTLU

  • Footer 3
  • Footer 3
  • Footer 3
  • Footer 3
  • Footer 3
  • Footer 3
  • Footer 3
Bayramda Sağlıklı Beslenmenin Önemi ve İpuçları

Bayramda Sağlıklı Beslenmenin Önemi ve İpuçları

ABONE OL
30 Mart 2025 00:36
Bayramda Sağlıklı Beslenmenin Önemi ve İpuçları
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Bayramda Sağlıklı Beslenmenin Önemi

Sağlıklı beslenme, yalnızca mide rahatsızlıklarını önlemekle kalmaz, aynı zamanda bayramın keyfini enerjik ve hafif bir şekilde çıkarmaya da yardımcı olur. Beslenme ve Diyet Uzmanı Deniz Pirçek, bayram boyunca sofralara denge getirecek altı önemli öneriyi paylaşıyor.

‘Az ve Sık Beslenilmeli’

Ramazan ayının ardından normal yeme düzenine geçiş yapıldığında sağlık sorunları yaşanabilir. Uzman Diyetisyen Pirçek, “Uzun süreli açlıklar, kan şekerinin düşmesine neden olur ve bunu toparlamak zorlaşır. Bu süreçte, psikolojik olarak daha fazla yemek yeme isteği ortaya çıkabilir. 30 gün boyunca midenin alıştığı beslenme düzeninin ardından, aniden fazla miktarda yemek tüketimi, hazımsızlık, mide ağrıları, bulantı ve halsizlik gibi sorunlara yol açabilir. Bu nedenle, mide yeni düzene alışana kadar az ve sık beslenmek son derece önemlidir” şeklinde uyarıda bulunuyor.

‘Protein Ağırlıklı Kahvaltı Yapılmalı’

Kahvaltıda tüketilecek besinlerin önemi üzerine konuşan Uzm. Dyt. Pirçek, “Güne yeterli miktarda proteinle başlamak, tokluk süresini artırarak enerji dolu bir gün geçirmenize yardımcı olur. Örneğin, kahvaltıda kaliteli protein kaynağı olan yumurta ile birlikte bol yeşillikli veya sebzeli omlet ya da menemen gibi seçenekler tercih edilebilir. Bu tür besinler, hem tokluk hissini artırır hem de karbonhidrat yeme isteğini azaltır” ifadelerini kullanıyor.

‘Öğün Atlama Alışkanlığından Kaçınılmalı’

Zamanında yemek yemenin önemini vurgulayan Uzm. Dyt. Pirçek, “Vücut, açlık durumunu çözmek için kan şekerini hızlı yükselten basit karbonhidratlara yönelir. Dengenin sağlanabilmesi için öğünlerin zamanında yapılması büyük önem taşır. Atıştırmalıklar anlık doygunluk sağlasa da, uzun vadede tekrar acıkmanıza neden olabilir. Öğünlerinizi zamanında ve mümkünse ev yemekleri ile planlamalısınız” diyor.

‘Sıvı Tüketimi Artırılmalı’

Ramazan süresince sıvı alımının yetersiz kalmış olabileceğini belirten Uzm. Dyt. Pirçek, “Günde yaklaşık 2-2,5 litre su içilmesi önerilmektedir. Sıvı alımını artırmak için öğünlerinize ayran, şekersiz çubuk tarçın ve karanfille hazırlanan komposto gibi sıvı gıdalar eklenebilir. İçecek tercihlerinizde gazsız ve asitsiz, düşük şekerli ve doğal içecekleri tercih etmelisiniz. Gazlı içecekler ve hazır ürünler yerine ev yapımı limonata, hoşaf, ayran, yeşil çay ve ıhlamur gibi seçenekler tercih edilebilir. Özellikle tansiyon ve şeker hastalarının ve yaşlı bireylerin fazla çay ve kahve tüketiminden kaçınmaları önemlidir” diyor.

‘Sağlıksız Atıştırmalıklardan Uzak Durulmalı’

Sağlıksız atıştırmaların vücut üzerindeki olumsuz etkilerine dikkat çeken Uzm. Dyt. Pirçek, “Bir ay boyunca sınırlı öğünlerle beslenen metabolizma, öğün sayısının ve miktarının aniden sağlıksız atıştırmalıklarla artırılması durumunda zorlanabilir. Bu da bulantı, kusma ve ishal gibi sindirim sorunlarına yol açabilir. Bu nedenle, gereksiz atıştırmalardan kaçınmak faydalı olacaktır” şeklinde uyarıyor.

‘Egzersiz İhmal Edilmemeli’

Sağlıklı beslenmenin en önemli tamamlayıcısının fiziksel aktivite olduğunu belirten Uzm. Dyt. Pirçek, “Gün içinde alınan kaloriyi dengelemek, yağ yakımını kolaylaştırmak ve tüm sistemlerin sağlığını korumak için beslenme alışkanlıklarınızı egzersizle desteklemek önemlidir. Bayram süresince ağır egzersizler yapmak zor olabilir, ancak günlük hareketleri artırmak için bayram sabahları tempolu yürüyüşler yapabilir, bayram ziyaretlerinize yürüyerek gidebilirsiniz. Ziyaret ettiğiniz yerlerde asansör yerine merdiven kullanarak bu şekilde egzersiz yapabilirsiniz. Fiziksel aktivite ile birlikte kan şekeri ve kolesterol düzeyiniz düşecek, bağırsak hareketleriniz artacaktır” diyerek sözlerini tamamlıyor.


En az 10 karakter gerekli