AÇIK
Yaşlanma ile birlikte beyin anatomisinde bir dizi değişiklik meydana gelir. Bazı bölgeler zamanla küçülür veya yapısal değişikliklere uğrar. Beyinde atrofi (doku kaybı), ileri yaşlarda ortaya çıkan bir belirtidir. Ancak herkesin beyin yaşlanma hızı farklıdır. Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Kaynak Selekler, bu süreci yavaşlatmanın yollarını şöyle sıraladı:
Bilimsel veriler, sağlıklı bir yaşam tarzına sahip olan bireylerin, demans (bunama) riski ile karşılaşma olasılığının daha düşük olduğunu göstermektedir. Kısacası, beynin her yaşta ve neredeyse her koşulda yeniden yapılandırılabileceği gerçeği artık net bir şekilde ortaya konmuştur. İşte bunu sağlamak için yapmanız gerekenler:
Düzenli egzersiz yapan bireylerde Alzheimer gelişme riski önemli ölçüde azalmaktadır. Bunun sebepleri şunlardır:
(Haftada 3-5 kez aerobik, kuvvet/mukavemet, esneklik ve denge egzersizleri yapın. Bunları yapamıyorsanız, her fırsatta yürüyün, dans edin veya koşun.)
Kronik hastalıkları ciddiye alın, kafa travmalarından korunun ve alkol ile sigaradan uzak durun. Çünkü:
(Bu nedenle, kronik hastalıklarınızı kontrol altında tutun, düzenli sağlık kontrollerinizi aksatmayın, sağlıklı bir kiloyu koruyun ve ilaçlarınızı düzenli olarak kullanın. Kan basıncınızı sürekli takip edin ve uzun süreli depresyon durumlarında profesyonel destek alın.)
Aile üyeleri ve dostlarınızla sık sık bir araya gelmeyi ihmal etmeyin. Çünkü:
(Aile bireyleri ve arkadaşlarınızla bir araya gelmenin yanı sıra, düşündüğünüz yeni insanlarla tanışmaya çalışın. Bir sosyal grup veya kuruma katılın ve gönüllü faaliyetlerde bulunun.)
Beyin sağlığı için zihinsel aktiviteler, fiziksel egzersizler kadar önemlidir. Çünkü:
(Resim yapmak, fotoğraf çekmek gibi yeni hobiler edinin veya bir kursa katılın. Yeni aktiviteler, beyninizin yeni hücrelerle ilişki kurmasına ve mevcut olanları güçlendirmesine yardımcı olur.)
Daha fazla sebze, meyve ve zeytinyağı içeren bu beslenme tarzını tercih edin. Çünkü:
İyi bir gece uykusu almak ve stresten uzak durmak, beyin sağlığı için büyük önem taşır. Çünkü:
(Yatak odanızın karanlık olmasına özen gösterin, yatakta elektronik cihazlar kullanmaktan kaçının. Stresin her zaman olacağını unutmayın; önemli olan onunla nasıl başa çıkacağınızı ve azaltmaya çalışacağınızı bilmektir.)