DOLAR 35,2086 0.02%
EURO 36,7961 0.02%
ALTIN 2.968,290,01
BITCOIN 3384513-0,61%
İstanbul

AÇIK

  • Footer 3
  • Footer 3
  • Footer 3
  • Footer 3
  • Footer 3
  • Footer 3
  • Footer 3
Bilim İnsanları Elmas Tozu ile Küresel Isınmayı Durdurmayı Amaçlıyor

Bilim İnsanları Elmas Tozu ile Küresel Isınmayı Durdurmayı Amaçlıyor

ABONE OL
19 Ekim 2024 01:12
Bilim İnsanları Elmas Tozu ile Küresel Isınmayı Durdurmayı Amaçlıyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Son yapılan bir araştırmaya göre, bilim insanları, atmosferin stratosfer tabakasına yılda 5 milyon ton elmas tozu püskürtmenin, Dünya’nın ortalama sıcaklığını 1,6 derece düşürebileceğini ve bu sayede küresel ısınmanın etkilerinin azaltılabileceğini ortaya koydu. Science.org‘un haberine göre, bu çalışmada, geçmişte volkanik patlamalar sonucu oluşan duman ve parçacıkların atmosferi kaplayarak gezegenin soğumasına neden olduğu gözlemlerinden yola çıkıldı. Araştırmacılar, stratosfere püskürtülecek elmas tozunun, güneş ışınlarını yansıtma kapasitesi sayesinde sıcaklığı düşürebileceğini düşünüyorlar.

Küresel ısınmayla mücadele eden bilim insanları, gezegeni soğutmak amacıyla okyanuslara demir atma veya uzaya aynalar fırlatma gibi tartışmalı ve bazıları fantastik görünen “jeomühendislik” yöntemleri üzerinde çalışmalar yapıyor. Bu önerilerden biri de, “stratosferik aerosol enjeksiyonu” olarak bilinen bir güneş jeomühendisliği tekniği. Bu teknik, volkanik kış benzeri bir soğutma etkisi yaratmak için stratosfere aerosoller püskürtülmesini öngörüyor.

ZARARSIZ BİLEŞENLERİN ARAŞTIRILMASI

İsviçre’nin ETH Zürih Üniversitesi’nden iklim bilimci ve doktora sonrası araştırmacısı Sandro Vattioni ve ekibi, kükürt dioksit yerine alternatif olabilecek çeşitli bileşenler üzerinde çalışmalar yaptı. Ekip, atmosferde kalıcı bir soğuma etkisi yaratabilecek, topaklanarak ısıyı hapsetmeyen ve güneş ışınlarını yansıtabilen yeni küresel parçacıklar bulmaya odaklandı. Bu amaçla, aerosollerin kimyasını, atmosferde nasıl hareket ettiğini ve ısıya karşı nasıl davrandıklarını içeren bir 3 boyutlu iklim modeli oluşturuldu.

  • Kükürt dioksit
  • Kireçtaşının ana maddesi olan kalsit
  • Elmas
  • Alüminyum

Ekip, yukarıda belirtilen bileşenlerden oluşan toplam 7 farklı bileşiği inceledi. Her bir deney, bir süper bilgisayarda gerçek zamanlı olarak bir haftadan fazla sürdü ve her bir bileşiğin etkileri 45 yıllık süreler için değerlendirildi.

DÜNYAYI 1,6 DERECE SOĞUTMA POTANSİYELİ

Elde edilen sonuçlar, elmas parçacıklarının radyasyonu yansıtma konusunda en iyi performansı gösterdiğini ve havada daha uzun süre topaklanmadan kalabildiğini ortaya koydu. Ayrıca, elmasın kükürt gibi asit yağmuru oluşturabilecek kimyasal reaksiyonlara girmemesi nedeniyle tercih edilebilecek bir bileşen olduğu vurgulandı. Vattioni, kalıcı bir etki için her yıl stratosfere 5 milyon ton elmas tozunun püskürtülmesi gerektiğini, bunun da gezegenin sıcaklığını 1,6 derece düşürebileceğini ifade etti.

Bilim İnsanları Elmas Tozu ile Küresel Isınmayı Durdurmayı Amaçlıyor

ELMAS SEÇENEĞİNİN MALİYETİ 200 TRİLYON DOLAR

Vattioni, kükürtün bazı dalga boylarındaki ışığı emerek ısıyı hapsetme eğiliminden dolayı ikinci en kötü seçenek olduğunu belirtti. Bu durumun, El Nino gibi iklim düzenlerini bozabilecek etkilere neden olabileceği kaydedildi. Öte yandan, bazı bilim insanları, 2100 yılına kadar her yıl atmosfere elmas tozu püskürtmenin yaklaşık 200 trilyon dolarlık bir maliyet gerektireceğini ve bunun da kükürt dioksit seçeneğinin 2.400 katı daha pahalı olacağını düşünüyor. Bu durum, sülfür seçeneğinin daha verimli olabileceği anlamına geliyor. Bu araştırma, Geophysical Research Letters dergisinde yayımlandı.

En az 10 karakter gerekli