DOLAR 35,1599 -0.21%
EURO 36,5293 -0.46%
ALTIN 2.962,450,28
BITCOIN 34735055,74%
İstanbul
10°

HAFİF YAĞMUR

  • Footer 3
  • Footer 3
  • Footer 3
  • Footer 3
  • Footer 3
  • Footer 3
  • Footer 3
Büyük Ölüm: İklim Değişikliği ve El Nino’nun Rolü

Büyük Ölüm: İklim Değişikliği ve El Nino’nun Rolü

ABONE OL
15 Eylül 2024 23:12
Büyük Ölüm: İklim Değişikliği ve El Nino’nun Rolü
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Büyük Ölüm ve İklim Değişikliği Üzerine Yeni Bulgular

Büyük Ölüm ve İklim Değişikliği Üzerine Yeni Bulgular

Livescience’ta yer alan habere göre, yaklaşık 250 milyon yıl önce meydana gelen ve “Büyük Ölüm” olarak bilinen bu kitlesel yok oluş olayı, Dünya üzerindeki deniz türlerinin %96’sının ve karasal omurgalı türlerinin %70’inin yok olmasına neden olmuştur. Bu olay, yaşamın yeniden dengelenmesi konusunda diğer kitlesel yok oluşlardan çok daha uzun bir süre gerektirmiştir. Bilim insanları, bu durumu “tüm kitlesel yok oluşların anası” olarak nitelendiriyor.

Küresel Felakette El Nino’nun Rolü

Bu kitlesel yok oluşun nedenleri konusunda birçok teori geliştirilmiştir. Çevresel değişiklikler, meteorit çarpmaları ve dev volkanik patlamalar gibi faktörler öne çıkmaktadır. Ancak, 12 Eylül’de Science dergisinde yayımlanan son araştırmalar, El Nino’nun bu felaketteki önemini de gözler önüne serdi. Çin Jeoloji Bilimleri Üniversitesi’nden yer bilimci Yadong Sun ve ekibi, Permiyen dönemi deniz canlılarının dişlerini inceleyerek okyanus sıcaklıkları hakkında önemli veriler elde etti.

Bu veriler, Panthalassa adı verilen eski okyanusun doğusunda daha yüksek sıcaklıkların tespit edildiğini göstermektedir. Söz konusu sıcaklık farklılıkları, günümüzdeki El Nino olaylarına benzer bir örüntü sergilemektedir. Araştırma ekibi, Permiyen döneminde çok şiddetli ve uzun süreli El Nino olaylarının yaşandığını ve bu iklim olaylarının kitlesel yok oluşa zemin hazırladığını tespit etti.

40 Derecelik Tropik Sular

Ayrıca, yapılan simülasyonlar, bu El Nino olaylarının orman türlerinin yok olmasına sebep olduğunu ve nihayetinde okyanus sularını tropik bölgelerde 40 dereceye kadar ısıtarak deniz yaşamını tehdit ettiğini ortaya koymuştur. Washington Üniversitesi’nden paleontolog Peter Ward, bu bulguların, Permiyen dönemindeki olaylarla günümüzdeki iklim krizini bağlayan en güçlü kanıtlar arasında yer aldığını vurgulamaktadır.

Ward, insan kaynaklı iklim değişikliğinin benzer bir yok oluşa neden olabileceği konusunda duyduğu endişeyi şu şekilde ifade etmektedir: “Medeniyetimizin istikrara ihtiyacı var ve Dünya sisteminde devasa bir istikrarsızlık yaratıyoruz.” El Nino’nun, gezegenimizin en büyük yok oluşlarından birinin tetikleyicilerinden biri olduğunu gösteren bu araştırma, insan kaynaklı iklim değişikliğinin sonuçlarına dair ciddi uyarılar içermektedir.

En az 10 karakter gerekli