PARÇALI AZ BULUTLU
CHP Genel Başkanı Özgür Özel, partisinin 21. Olağanüstü Kurultayı’nda dikkat çekici açıklamalarda bulundu. Bu bağlamda, TÜSİAD’ın yurt dışı yasağı nedeniyle yatırımcı toplantılarına katılamadığını ifade etti. Özel, Mehmet Şimşek’in yurt dışında yatırımcılarla gerçekleştirdiği toplantılara dair eleştirilerde bulundu ve şunları söyledi:
“Mehmet Şimşek, yurt dışındaki yatırımcılarla bir araya gelerek Türkiye’ye para çekmeye çalışıyor. Ancak, bu toplantılardan birine giderken yolladığı davet mektuplarından ikisi TÜSİAD yöneticilerine ait. Oysa bu yöneticilerin, yargılama süreci öncesinde iş dünyasına yönelik eleştirileri nedeniyle yurt dışına çıkış yasağı bulunuyor. Şimşek, yurt dışında sözünü dinlettirmeye çalışırken, 70 ülkeye ihracat yapan TÜSİAD Başkanı, katılması gereken toplantıya çıkış yasağı nedeniyle katılamıyor. İlgili toplantıda sorulan sorulara yanıt olarak, ‘Ne suç işledi?’ diye soruluyor; buna karşılık, hükümeti eleştirdiği belirtiliyor. Şimşek, bu kişileri ikna edip yatırım sağlama çabasında. Ancak, Şimşek, dünya genelinde demokrat bir figür gibi görünse de, gerçekte Türkiye’deki cuntanın mali ayağı olan bir kişidir. Bu durumu deşifre etmeye devam edeceğiz.”
Hazine ve Maliye Bakanlığı’ndan Tepki
Hazine ve Maliye Bakanlığı, CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in Bakan Mehmet Şimşek’e yönelik yaptığı gerçek dışı iddiaların itibar suikasti amacı taşıdığına dikkat çekerek hukuki yollara başvurulacağını açıkladı. Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, Özel’in bugün gerçekleştirdiği kurultay konuşmasında Bakan Şimşek’i mesnetsiz ve dayanaksız ifadelerle hedef aldığı belirtildi. Açıklamada, “Birçok kez ifade edildiği gibi, MASAK’ın adli mercilere ilettiği bilgilerin Bakanlık bilgisi ve onayı dışında olduğu vurgulanmıştır. Bu süreçte, Sayın Bakan’ımızın veya Bakanlık makamlarının önceden bilgi sahibi olması veya müdahalede bulunması söz konusu olamaz. Sayın Bakan’ımıza yönelik ısrarlı ve gerçek dışı ithamları şiddetle reddediyor ve kınıyoruz. Bu çerçevede, Sayın Bakan’ımıza yönelik itibar suikastı amaçlı iftira ve asılsız ithamlar hakkında hukuki yollara başvurulacaktır.” şeklinde ifadeler yer aldı.
Olayların Arka Planı
Öte yandan, TÜSİAD Başkanı Orhan Turan ve Yüksek İstişare Konseyi (YİK) Başkanı Ömer Aras hakkında, 13 Şubat’taki Genel Kurul toplantısındaki “Politikacılar, iş insanları, gazeteciler sorgulanıyor, tutuklanıyor, kayyım atanıyor, teğmenler ihraç ediliyor” şeklindeki sunum ve konuşmaları nedeniyle soruşturma başlatılmıştı. Polis eşliğinde adliyeye götürülen Turan ve Aras, savcılık ifadelerinin ardından mahkemeye çıkarılmış ve bu isimler hakkında yurt dışına çıkış yasağı ve adli kontrol kararı verilmişti. Soruşturma kapsamında, Orhan Turan ve Ömer Aras hakkında zincirleme şekilde “Basın yayın yoluyla yanıltıcı bilgiyi alenen yayma” iddiasıyla 1 yıl 3 aydan 5 yıl 3 aya kadar hapis istemiyle dava açılmıştır. Ayrıca, Orhan Turan ve Aras hakkındaki “adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs” suçuyla ilgili soruşturmanın devam ettiği bilgisi de paylaşılmıştır.