AÇIK
Tuz ve yağ bakımından oldukça zengin olan cipsler, kalp hastalıkları ve obezite gibi ciddi sağlık sorunlarıyla ilişkilendiriliyor. Ancak bir kez bu lezzetli atıştırmalıklara alıştıktan sonra, onlardan vazgeçmek pek de kolay olmuyor. İngiliz yazar Jon Livesey için cips yemek, adeta bir bağımlılık haline gelmişti. Yıllar boyunca günde beş-altı paket cips tüketen Livesey, ani bir kararla bu alışkanlığı hayatından çıkardı. Ancak bu karar, beklemediği birçok durumun da kapısını araladı…
EN SONUNDA YÜZLEŞMEK ZORUNDA KALDI
The Mirror’daki haberde Livesey, cips alışkanlığını şu sözlerle dile getirdi: “Günde beş-altı paket cips yiyordum. Eğer büyük boy bir paket alırsam, porsiyonumu azaltmaya gerek duymuyordum; hatta bu durumu küçük bir bonus olarak görüyordum. Vicdan azabı duymadan bu şekilde yemeğe devam ediyordum çünkü beni durduracak hiçbir şey yoktu.” Çevresindekiler zaman zaman sağlığına dikkat etmesi konusunda uyarılarda bulunsa da, Livesey yıllarca fazla kilo almadan veya büyük sağlık sorunları yaşamadan cips yemeye devam etti. Ancak son yıllarda ultra işlenmiş gıdaların zararlarını anlatan belgeseller, podcast’ler ve kitaplar sayesinde, gerçekle yüzleşmek zorunda kaldı.
CİPSİ BIRAKTI AMA CİPS ONU BIRAKMADI: 3 YIL RÜYALARINA GİRDİ
Livesey, cipsi bırakmaya karar verdiğinde bunun kolay olmayacağını biliyordu. 2022’nin başında ani bir kararla cips tüketimini sonlandırdı. İlk iki hafta boyunca aralıklı krizler yaşasa da zamanla bu isteğini kontrol etmeyi başardı. Ancak tuhaf bir durumla karşılaştı; cipsi bıraktıktan sonra garip rüyalar görmeye başladı. Livesey, cipsi bıraktıktan bir ay sonra geceleri ter içinde uyandığını ve rüyasında cips yediğini düşünerek büyük bir suçluluk hissettiğini anlattı. İlk başta bu durumu ilginç bir tesadüf olarak değerlendirse de, altı aylık süreçte dört kez cips yediğini gördüğü rüyalarla boğuşmak zorunda kaldı. Bu rüyalar, yaklaşık üç yıl boyunca sürse de artık bu durumdan kurtulduğunu belirtiyor: “Nikotin, alkol veya uyuşturucu bırakan insanların bu maddeleri içeren rüyalar gördüğünü biliyordum. Ama cipsin de bu etkiyi yaratması oldukça şaşırtıcı…”
Bağımlılık üzerine araştırmalar yapan uzmanlar, cips gibi ultra işlenmiş gıdaların bilinçaltında sigara veya alkol kadar güçlü bir yer edinebileceğini vurguluyor. BBC’de yayınlanan ‘Irresistible: Why We Can’t Stop Eating’ adlı belgeselde, Pringles gibi cipslerin formunun el ve ağız için mükemmel şekilde tasarlandığı ve bu sayede bilinçaltında sürekli yeme isteği oluşturduğu ifade ediliyor.
Livesey, üç yıl boyunca cips yemediğini ve rüyalarının sona erdiğini belirtirken, ailesinin hala zaman zaman cips tüketmesi nedeniyle cipslerle yüzleşmek durumunda kaldığını da ekliyor…