Japonya’da yapılan bir araştırmaya göre, demansa karşı en büyük koruyucu etkiyi, düşük gelirli bir evde doğan ancak yaşadıkları süre boyunca zenginlik ve sosyal statü kazanan bireylerde gözlemlendi. Sosyoekonomik durumu yükselen bireylerde demans geliştirme olasılığı daha düşükken, sosyal statüsü düşük ve sıkıntılı bir yaşam sürenlerde bu olasılık daha yüksek çıktı.
Journal of the American Medical Association Network Open’da yayınlanan bir makalede, sınıf atlamanın beyni strese karşı daha dirençli hale getirebileceği ve bu durumun demans için önemli bir risk faktörü olabileceği belirtilmektedir. Stresli durumların kişinin beynini daha güçlü kıldığı ve yaşlanma sürecindeki olumsuz etkilere karşı daha dayanıklı hale getirebileceği düşünülmektedir.
Bilim insanları, sosyal destek ve sosyal yaşamın demans geliştirme üzerindeki etkisinin uzun bir süredir bilindiğini belirtmektedir. Örneğin, Fransa’da yapılan bir araştırma, yalnız yaşayan bireylerde demans geliştirme olasılığının sosyal yaşamı zengin olanlara göre %30 daha fazla olduğunu ortaya koymuştur.
Dr. Hiroyasu Iso’nun yürüttüğü çalışma, 2010-2016 yılları arasında Japonya’da 65 yaş ve üzeri yaklaşık 200 bin kişinin yaşam koşullarını inceleyen Japonya Gerontolojik Değerlendirme Çalışması’ndan elde edilen verilere dayanmaktadır. Bu veriler, insanları gelir seviyelerine, eğitim düzeylerine ve sosyal yaşamlarına göre farklı kategorilere ayırarak sosyoekonomik durumun demans geliştirme üzerindeki etkilerini değerlendirmiştir.