DOLAR 38,2847 0.04%
EURO 43,4186 -0.69%
ALTIN 4.041,65-2,84
BITCOIN 35717581,90%
İstanbul
13°

KAPALI

  • Footer 3
  • Footer 3
  • Footer 3
  • Footer 3
  • Footer 3
  • Footer 3
  • Footer 3
Depozitosu Olan Ambalajlar (DOA) Sistemi Hakkında Bilgilendirme

Depozitosu Olan Ambalajlar (DOA) Sistemi Hakkında Bilgilendirme

ABONE OL
13 Ocak 2025 00:24
Depozitosu Olan Ambalajlar (DOA) Sistemi Hakkında Bilgilendirme
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Depozitosu Olan Ambalajlar (DOA) Sistemi Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, yıl sonuna kadar tüm Türkiye’de uygulanmaya başlanacak olan “Depozitosu Olan Ambalajlar (DOA)” sistemi ile ilgili merak edilen 11 soruyu yanıtladı. Bakanlığın sosyal medya hesaplarından yapılan açıklamada, bu sistemin Sıfır Atık hareketinin yeni bir aşaması olduğu vurgulandı. İşte DOA sisteminin işleyişi ve detayları:

Depozito Yönetim Sistemi (DYS) nedir?

Depozito Yönetim Sistemi, belirli bir depozito bedeli alınarak piyasaya sürülen ürünlerin tüketim sonrası geri iade edilmesi ve depozito bedelinin geri ödenmesi üzerine kurulu bir sistemdir.

Depozito ne sağlar?

Bu sistem, ambalajların kaynağında ayrı toplanmasına, geri dönüşüm değerinin korunmasına ve artırılmasına olanak tanır. Ayrıca, birincil ham madde kullanımını azaltarak doğal kaynakların korunmasına, ikincil ham madde kullanımı sayesinde enerji sarfiyatının düşmesine, karbon emisyonlarının azaltılmasına ve 2053 Net Sıfır Emisyon hedefine ulaşılmasına katkıda bulunur. Böylece sıfır atık ve döngüsel ekonomi anlayışının desteklenmesine yardımcı olur.

Depozitosu Olan Ambalajlar (DOA) uygulaması nedir?

Bu uygulama, tüketicilerin ambalaj iade süreçlerinde kullanacağı mobil bir uygulamadır. Bakanlık tarafından onaylanmış makineler ve manuel iade noktalarında, kullanıcılar DOA mobil uygulamasını kullanarak depozito iadelerini gerçekleştirebileceklerdir.

DOA uygulaması nasıl çalışır?

Android ve iOS platformlarından ücretsiz olarak indirilebilen uygulama, karekod okutma özelliği ile çalışmaktadır. Kullanıcı, depozito iadelerini makinelerine bıraktığında, depozito bedeli e-cüzdanında birikir. Bu bakiye, QR kod ile ödeme yapabilen tüm POS cihazlarında ve anlaşmalı restoran ve marketlerde harcanabilir.

DOA bankacılık sistemine entegre midir?

Tüm finansal akışlar, Türkiye Emlak Katılım Bankası’nın altyapısı üzerinden DOA mobil uygulaması aracılığıyla e-cüzdan entegrasyonu ile yürütülmektedir. Kullanıcılar biriken bakiyelerini banka hesaplarına da transfer edebilirler.

Uygulama Türkiye genelinde ne zaman başlayacak?

Sakarya’da pilot olarak başlatılan uygulama, 2025 yılı sonuna kadar Türkiye’nin her il ve ilçesinde hayata geçirilecektir.

DOA’ya hangi kurum ve kuruluşlar destek veriyor?

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı bünyesinde faaliyet gösteren Türkiye Çevre Ajansı (TÜÇA), depozito yönetim sisteminin yöneticisi olarak görev alacak. Bu sistem, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ve Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) işbirliğiyle yürütülecektir.

Yılda ne kadar ambalajda geri kazanım sağlanacak?

Türkiye genelinde 783 bin kilometrekarelik alanda, yılda yaklaşık 25 milyar adet ambalajın toplanması beklenmektedir.

Ne kadar üründe DOA logosu var?

Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü işbirliği ile 1 Ağustos 2023 tarihinden itibaren 22 milyar adet içecek ambalajı işaretlenip piyasaya sürüldü.

DOA ile yıllık ne kadar kazanç elde edilecek?

Bu sistemin, ülke ekonomisine yıllık yaklaşık 520 milyon Euro katkı sağlaması hedeflenmektedir.

Hangi ambalajlara depozito ödenecek?

Cam, plastik ve alüminyum malzemeden üretilmiş 0,1 litre ile 3 litre arasındaki tek kullanımlık ambalajlar, zorunlu depozito kapsamına alınmıştır. Üzerlerinde depozito logosu bulunan bu ambalajlar için depozito bedeli ödenecektir.


En az 10 karakter gerekli