Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, son günlerde gündemde olan konularla ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Özellikle, Heyet Tahrir Şam (HTŞ) hakkında yaptığı değerlendirmelerde, HTŞ’nin son 10 yılda herhangi bir terör faaliyeti içinde olmadığını belirtti. Fidan, “Bu, yalnızca bizim değil, Batılı istihbarat örgütlerinin de tespit ettiği bir durum.” ifadesini kullandı.
Fransa merkezli yayın kuruluşu France 24’e verdiği röportajda, üst düzey ABD heyetinin Şam’daki yeni yönetimle bir araya gelmesinin büyük önem taşıdığını vurguladı. “Bence çok önemli. Amerikalı yetkililerden önce bazı Avrupa ülkeleri ve uluslararası kuruluşların temsilcileri de Şam’ı ziyaret ettiler. Şam’daki yeni yönetimle temasların arttığını görmekteyiz. Bu, önemli bir gelişme.” dedi.
ŞAM’DAKİ YENİ YÖNETİMLE GÖRÜŞMEYİ PLANLIYORUM
Bakan Fidan, “Şam’ı ziyaret etmeyi ve HTŞ lideriyle görüşmeyi planlıyor musunuz?” sorusuna, “Evet, planlıyorum. Şam’daki yeni yönetimle bir araya gelmeyi düşünüyorum.” şeklinde yanıt verdi.
Heyet Tahrir Şam’ın Türkiye’nin terör listesinden neden çıkarılmadığına dair bir soruya ise Fidan, “Onları listeye almamız, BM listesiyle alakalı bir konu. BM Güvenlik Konseyi kararlarına elbette uyuyoruz. Ancak hukuki boyut ile fiili durum arasında çelişkili bir durum söz konusu.” şeklinde açıklamada bulundu.
Fidan, “Dışişleri Bakanı olmadan önce istihbarat şefiydiniz. Ahmed eş Şara olarak bilinen HTŞ lideriyle temasınız olduğunu varsayıyorum. DEAŞ ya da El Kaide gibi terörist gruplarla mücadelede faydalı oldular mı? Artık terörist olmadıklarını ve terörist gruplara karşı işbirliği yaptıklarını göstermek için mi sizinle ve Batılı yetkililerle işbirliği yaptılar?” sorusuna, HTŞ’nin özellikle IŞİD ile mücadelede istihbarat paylaşımı konusunda iyi bir işbirliği sağladığını ve kendilerine çok yardımcı olduğunu belirtti.
HTŞ TÜRKİYE İLE İŞ BİRLİĞİ İÇİNDE
Fidan, HTŞ’nin IŞİD’in eski lideri Ebubekir el-Bağdadi gibi hedefler konusunda Türkiye ile işbirliği yaptığını da sözlerine ekledi.
Türkiye’deki Suriyelilerin ülkelerine geri dönüp dönmeyeceklerine dair bir soruya Fidan, “Türkiye’deki ve diğer ülkelerdeki Suriyelilerin gönüllü olarak, güvenli bir şekilde ülkelerine dönebilmesi için bir ortam hazırlamaya çalışıyoruz. Onları zorla geri döndüremeyiz.” dedi. Bunun yanı sıra, “Önümüzdeki dönemde Suriye’ye geri dönüşlerde büyük bir artış yaşanabilir.” şeklinde belirtti.
ABD’nin seçilmiş başkanı Donald Trump’ın Suriye’deki iktidar değişikliğinde Türkiye’nin rolüne ilişkin iddialarına yanıt veren Fidan, “Seçilmiş Başkan Trump’ın bunu söylerken olumsuz bir niyetinin olmadığını düşünüyorum. Yaşananları övme amacıyla böyle bir yorumda bulunduğunu sanıyorum.” dedi.
RUS ÜSLERİNİN AKIBETİ SURİYE HALKININ BİLECEĞİ BİR İŞ
Rusya’nın Suriye’den çekilmesini ise değerlendiren Fidan, “Ben bunu bir mutabakat olarak nitelendirmem. Putin’in iktidarda kalmasıyla birlikte, neyin önemli olduğunu çok iyi bildiğini düşünüyorum.” dedi. Fidan, Rus üslerinin Suriye’de kalıp kalmayacağını ise, “Bu, Suriye halkının bileceği bir iş. Eğer bir anlaşmaya varırlarsa, bu onların kararıdır.” şeklinde ifade etti.
ABD’nin Suriye’deki askeri varlığının bilinenden daha fazla olduğunu fark ettiklerini belirten Fidan, “DEAŞ’la mücadele” ifadesinin bir bahane olduğunu vurguladı. “DEAŞ mahkumlarını hapiste tutmak için başka bir terör örgütünü kullanıyorlar.” diyerek bu durumun doğru olmadığını söyledi.
YPG/PKK BİZİM NE İSTEDİĞİMİZİ GAYET İYİ BİLİYOR
Fidan, Türkiye’nin Suriye’nin kuzeydoğusunda PKK/YPG’ye yönelik askeri harekat yapıp yapmayacağına dair, “YPG, Türkiye’den, Irak’tan ve Suriye’den suni olarak oluşturulmuş bir terör örgütüdür. Bunun derhal dağıtılması gerektiğini düşünüyorum.” şeklinde konuştu. YPG/PKK’nın, Suriye’deki yeni yönetimle müzakere ederek bir çözüm bulması gerektiğini belirtti.
Gazze’de yakın vadede bir ateşkes ihtimalinin gerçekçi olup olmadığı sorusuna Fidan, “Konuştuğum tüm ilgili aktörler daha iyimser. Ancak bu bir temenni mi yoksa bir gerçekliğe mi dayanıyor, tam emin değilim.” dedi. Hamas’ın da çözüm arayışlarına yakınlaştığını ifade etti.
İsrail ile İran Arasındaki Gerginlik
İsrail ile İran arasında bir savaş çıkmasından endişe duyup duymadığı sorusuna ise Fidan, “Çok.” diyerek, böyle bir ihtimalin bulunduğunu ifade etti. “İranlıların böyle bir savaş istemediğini biliyorum. Onlarla yaptığımız görüşmelerde aldığım bilgiler bu yönde.” şeklinde konuştu.