DOLAR 35,2157 0%
EURO 36,9552 0.38%
ALTIN 2.971,340,11
BITCOIN 3368895-0,31%
İstanbul

AZ BULUTLU

  • Footer 3
  • Footer 3
  • Footer 3
  • Footer 3
  • Footer 3
  • Footer 3
  • Footer 3
Diyabet Tedavisinde Kök Hücre Nakli ile Yeni Bir Dönem

Diyabet Tedavisinde Kök Hücre Nakli ile Yeni Bir Dönem

ABONE OL
1 Ekim 2024 09:36
Diyabet Tedavisinde Kök Hücre Nakli ile Yeni Bir Dönem
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Diyabetin Tedavisinde Çığır Açan Gelişmeler

Pekin Üniversitesi’nden hücre biyoloğu Deng Hongkui ve ekibi, tip 1 diyabet hastası bir bireyi kök hücre nakli ile kendi insülinini üretir hale getirmeyi başardı. Euronews’in haberine göre, insüline bağımlı diyabet olarak da bilinen bu rahatsızlık, bağışıklık sisteminin pankreastaki insülin üreten beta hücrelerine saldırması sonucunda ortaya çıkıyor. Bu durum, insülin üretiminin yetersiz kalmasına ya da tamamen durmasına yol açıyor. Hastalar genellikle insülin takviyesi almak zorunda kalıyorlar.

Tedavi sürecini geçiren ve Tianjing’de yaşayan kadın, Nature dergisine verdiği röportajda, “Artık şeker yiyebiliyorum. Nakilden bu yana bir yıldan fazla bir süre geçti ve her şeyi yemeyi seviyorum,” şeklinde ifade etti.

Hücreleri Yeniden Programlamak

Hücreleri Yeniden Programlamak

Kök hücreler, vücuttaki herhangi bir dokuyu geliştirmek ve onarmak için kullanılabilen özel hücrelerdir. Vücutta, tüm doku ve organların yapısını oluşturan bu hücreler, ihtiyaç duyulduğunda dokuların içinde farklı hücre türlerine dönüşebilirler. Araştırmacılar, bir bireyin kendi hücrelerinden üretilen dokuları kullanarak bağışıklık sistemini baskılayıcı ilaçlara olan ihtiyacı azaltmayı hedefliyor. Çünkü donörlerden yapılan nakil işlemlerinde genellikle bu tür ilaçların kullanılması gerekmektedir.

Bu çığır açan araştırma, Çin’in Şanghay kentindeki ayrı bir araştırma grubunun, nisan ayında tip 2 diyabet hastası 59 yaşındaki bir erkeğin karaciğerine insülin üreten adacıkları başarıyla naklettiğini bildirmesinin ardından geldi. Söz konusu adacıklar, adamın kendi vücudundan alınan yeniden programlanmış kök hücrelerden türetilmişti ve tedavi sonrası bu kişinin insülin alımını bıraktığı öğrenildi.

İki Buçuk Ay Yeterli Oldu

İki Buçuk Ay Yeterli Oldu

Operasyonun ardından yalnızca iki buçuk ay geçtikten sonra, kadının vücudu insülin takviyesine ihtiyaç duymadan yeterli miktarda insülin üretmeye başladı. Yaklaşık bir yıl boyunca kadının kan şekeri seviyelerinde tehlikeli artışlar ve düşüşler gözlemlenmedi. Kyoto Üniversitesi’nde diyabet araştırmaları yapan Daisuke Yabe, “Bu gerçekten dikkate değer bir gelişme. Eğer bu prosedür diğer hastalara da uygulanabilirse, sonuçlar harika olabilir,” şeklinde yorumda bulundu.

En az 10 karakter gerekli