Dolar/TL, 30 liranın üzerindeki seyrini sürdürüyor. Küresel piyasalardaki belirsizlik, merkez bankalarının faiz politikaları ve ekonomik veriler, yatırımcıların ve piyasaların odak noktasında.
Küresel piyasalar, Çin’den gelen karışık veriler ve ABD Merkez Bankası (Fed) faiz indirim beklentilerinin zayıflamasıyla negatif bir seyir izliyor. Fed Yönetim Kurulu Üyesi Christopher Waller’ın açıklamaları, faiz indirimlerinin dikkatli ve metodik şekilde yapılacağını vurgularken, bu da piyasalarda belirsizliği artırıyor. ABD’nin 10 yıllık tahvil faizleri yükselirken, dolar endeksi de güç kazanmaya devam ediyor.
Dünya genelindeki merkez bankalarının faiz politikaları, yatırımcıların risk algısını ve piyasa hareketlerini etkiliyor. Bu durum, özellikle gelişmekte olan ülkelerin para birimleri üzerinde baskı oluşturuyor.
Yükselen tahvil faizleri ve güçlenen dolar, altın fiyatlarında da düşüşe yol açıyor. Dün yüzde 1,3 düşüş yaşayan altının ons fiyatı, bugün de yüzde 0,4’lük bir azalışla 2.021 dolarda işlem görüyor.
Analistler, ABD’de bugün açıklanacak sanayi üretimi ve perakende satış verilerinin, piyasalardaki dalgalanmaları artırabileceğini belirtiyor. Ayrıca Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Christine Lagarde’ın yapacağı açıklamalar da yatırımcıların odak noktasında.
Bugün, İngiltere ve Euro Bölgesi’nde açıklanacak Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) verileri, merkez bankalarının gelecek dönem para politikalarına ilişkin ipuçları sunacak. Bu veriler, küresel piyasalardaki oynaklığı daha da artırabilir.
Küresel piyasaların seyri, yatırımcılar ve ekonomistler tarafından yakından takip ediliyor. Özellikle gelişen ekonomilerdeki para birimleri, küresel piyasalardaki dalgalanmalardan önemli ölçüde etkileniyor.