Her sene 20 Mart Dünya Uluslararası Mutluluk Günü’nde yayımlanan Dünya Mutluluk Raporu’nun 2024 edisyonu, Finlandiya’nın üst üste zirvedeki yerini muhafaza ettiğini gösterdi. Raporda, Finlandiya’yı zirvede İskandinav ülkelerinin izlediği, Türkiye’nin ise 98. sırada konumlandığı belirtildi.
Rapora göre, İskandinav ülkeleri, mutluluğun zirvesindeki konumlarını koruyor. Finlandiya, listenin en mutlu ülkesi olarak bir kez daha öne çıkarken, yaş gruplarına göre yapılan yeni sıralamalar, dünyanın çeşitli yerlerinde gençler arasında yaşam memnuniyetinde bir düşüş olduğunu işaret ediyor.
Dünya Mutluluk Raporu’nun 2024 yılına ait sayısı, mutluluğu belirleyen altı ana faktörü ele alıyor: Kişi başına düşen gelir, sosyal destek, sağlıklı yaşam süresi, özgürlükler, cömertlik ve yolsuzluk algısı. Rapor, Finlandiya’nın bu kriterlerde yüksek skorlar aldığını, ayrıca mutlu göçmenlere ev sahipliği yaptığını vurguluyor.
Raporda dikkat çeken bir diğer nokta, dünya genelinde kadınlar arasında olumsuz duyguların erkeklere kıyasla daha yaygın olması ve küresel mutluluk eşitsizliğinin son on yılda her bölgede yüzde 20 artması. Ayrıca, 1965 öncesi doğanların (Boomerlar), 1980 sonrası doğanlara (Y ve Z kuşakları) göre daha yüksek mutluluk puanlarına sahip olduğu gözlemlendi.
Türkiye, 2024 Dünya Mutluluk Raporu’nda 98. sıraya yükselerek küresel sıralamadaki yerini iyileştirdi. Raporun son sıralarında Afganistan, en mutsuz ülke olarak yer alırken, Lübnan, Lesoto, Sierra Leone ve Kongo gibi ülkeler de düşük mutluluk seviyeleriyle dikkat çekiyor.