DOLAR 38,2013 0.24%
EURO 44,1189 1.36%
ALTIN 4.211,303,31
BITCOIN 33342293,69%
İstanbul
19°

PARÇALI BULUTLU

  • Footer 3
  • Footer 3
  • Footer 3
  • Footer 3
  • Footer 3
  • Footer 3
  • Footer 3
Egzersiz Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Egzersiz Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler

ABONE OL
22 Mart 2025 12:36
Egzersiz Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Gökhan Özkoçak, egzersiz yaparken sosyal medyada popüler olan videolardan ilham almanın pek çok sağlık sorununu beraberinde getirebileceğini vurguladı. Kişinin kendi sağlık durumu göz önünde bulundurulmadan yapılan egzersizlerin sinir sıkışmaları, kas yırtılmaları ve bazen de cerrahi müdahale gerektiren rahatsızlıklara neden olabileceği konusunda uyarılarda bulundu.

‘Bireylerin Omurga Sağlık Durumlarını Değerlendirmeleri Şarttır’

Bel ve boyun bölgesinde henüz fark edilmemiş fıtık başlangıçları olan bireylerin ağır antrenmanlara bilinçsiz bir şekilde başlamalarının ciddi sakatlıklara yol açabileceğini belirten Dr. Özkoçak, “Omurgada var olan yapısal bozuklukların göz ardı edilmesi ve bilinçsizce yapılan hareketler, sinir baskısına, kas yaralanmalarına ve ileri seviyede cerrahi müdahale gerektiren fıtıklara neden olabilir. Bu nedenle egzersiz öncesinde bireylerin omurga sağlık durumlarını değerlendirmeleri son derece önemlidir” ifadelerini kullandı.

‘Germe ve Esnetme Egzersizlerine Önem Verilmeli’

Kas ve eklem yapılarının zorlanmalara karşı dayanıklılığını artırmanın en önemli yollarından birinin ısınma hareketleri olduğunu vurgulayan Dr. Öğr. Üyesi Gökhan Özkoçak, “İyi bir spor antrenmanı, mutlaka esneme ve germe hareketleriyle başlamalıdır. Profesyonel sporcuların bile antrenman öncesinde uzun süreli ısınma periyotları uyguladığını biliyoruz. Kasların ve bağların yeterince esnememesi durumunda yüklenmeler, doğrudan travmaya, yırtıklara ve sakatlıklara sebep olabilir. Bu yüzden bireysel spor yapan kişilerin de mutlaka öncesinde germe ve esnetme egzersizlerine önem vermeleri gerekmektedir” şeklinde konuştu.

‘Bilinçsiz Ağırlık Antrenmanları Fıtık Riskini Artırıyor’

Omurgaya binen yükün kaldırılan ağırlıkla doğru orantılı olarak arttığını belirten Dr. Öğr. Üyesi Özkoçak, omurga sağlığını korumak için ağırlık antrenmanlarının kontrollü bir şekilde yapılması gerektiğini ifade etti. “Omurgamız doğal duruş pozisyonundayken bile başın ağırlığı nedeniyle yaklaşık 6 kilogramlık bir yük taşır. Eğer boynunuzu 15 derece eğdiğinizde bu yük 12 kilograma, 30 derece eğildiğinizde 18 kilograma çıkarken, 60 derece eğildiğinde çok daha büyük bir artış gösterir. Şimdi bir de bu duruma ağır antrenmanları eklediğinizde, omurga üzerindeki basıncın ne kadar arttığını hayal edebilirsiniz. Ağırlık kaldırırken önemli olan, vücudu aşamalı olarak alıştırmak ve birden yüklenmemektir. ‘Ne kadar fazla ağırlık kaldırırsam o kadar kas yaparım’ anlayışı yanlıştır. Kas gelişimi, aşamalı olarak yük artırılarak sağlanır ve bu süreçte omurgaya binen yük dikkatlice hesaplanmalıdır” dedi.

‘Sağlıklı Yaşam İçin Egzersizi Bilinçli Yapın’

Sağlıklı bir yaşam için düzenli egzersizin şart olduğunu belirten Dr. Özkoçak, “Her bireyin haftada 2-3 kez orta tempolu egzersiz yapmasını öneriyoruz. 30-45 dakikalık yürüyüşler, esneme hareketleri ve omurgayı destekleyen kuvvetlendirme egzersizleri, sağlıklı bir yaşam için vazgeçilmezdir. Ancak hangi egzersizin kişiye uygun olduğunu bilmek ve bilinçli hareket etmek çok önemlidir. Özellikle ağır antrenman yapmayı planlayan bireylerin mutlaka bir fizik tedavi, ortopedi veya spor hekimi tarafından değerlendirilerek bir planlama yapmaları gerekir. Herkes kendine uygun egzersiz programını belirlemeli ve bilinçsiz hareketlerden kaçınmalıdır. Omurga sağlığımız, tüm vücut fonksiyonlarımız için kritik bir öneme sahiptir ve yanlış uygulamalarla geri dönüşü zor hasarlar oluşmaması için dikkatli olunmalıdır.” şeklinde uyarıda bulundu.


En az 10 karakter gerekli