DOLAR 38,2603 0.11%
EURO 43,6942 -0.89%
ALTIN 4.159,27-1,18
BITCOIN 34905954,81%
İstanbul
17°

AÇIK

  • Footer 3
  • Footer 3
  • Footer 3
  • Footer 3
  • Footer 3
  • Footer 3
  • Footer 3
Elektrikli Araçların Gelişimi ve Türkiye’nin Hedefleri

Elektrikli Araçların Gelişimi ve Türkiye’nin Hedefleri

ABONE OL
14 Kasım 2024 12:12
Elektrikli Araçların Gelişimi ve Türkiye’nin Hedefleri
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Elektrikli Araçlar ve Hedefler

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın 2024-2028 Stratejik Planı çerçevesinde, net sıfır karbon emisyonu hedefleri doğrultusunda elektrikli araçlar için belirlenen soket sayısı 2024 yılı sonunda 20 bin olarak öngörülmüştü. Ancak, bu hedef, 2023 yılının Ekim ayında 24 bin 472 soket sayısına ulaşarak aşılmıştır. Ulaştırma alanında elektrikli araç dönüşümünün temel hedefleri arasında çevrenin korunması, kirliliğin önlenmesi, iklim değişikliğiyle mücadele ve enerjinin daha verimli kullanılması yer almaktadır.

Küresel düzeyde hidrojen, depolama sistemleri ve elektrikli araçlar gibi temiz enerji dönüşümüne yönelik yenilikçi teknolojilerin gelişimi sürerken, Türkiye’de de benzer projelerin sayısının artması beklenmektedir. Bu bağlamda, ulaşımda elektrikli araç kullanımını yaygınlaştırmak ve bu sektörü desteklemek amacıyla güçlü bir enerji altyapısının kurulması hedefleniyor. Ayrıca, 2028 yılı itibarıyla soket sayısının 100 bine çıkarılması planlanmaktadır.

Toplam sıfır araç satışları içinde elektrikli araçların payının giderek artması beklenmekte ve bu artışın devam edeceği öngörülmektedir. Stratejik planda, elektrikli araç şarj istasyonlarının girişimciler için yeni yatırım fırsatları sunması da önemli bir konu olarak değerlendirilmektedir.

İletim ve Dağıtım Altyapısının Güçlendirme Hedefi

Bu çerçevede, elektrik şebeke altyapısının yenilenebilir enerji kaynakları ve elektrikli araçların potansiyel gelişimine göre güçlendirilmesi planlanmaktadır. Elektrikli araç şarj istasyon ağının genişletilmesi ile birlikte elektrikli araç kullanımının yaygınlaştırılması amaçlanmaktadır. Elektrikli araçların şarj işlemi sırasında enerji tüketiminin artması, şebeke esnekliğini daha da ön plana çıkarmaktadır. Bu nedenle, esnekliğin artırılması ihtiyacı dikkate alınacaktır.

Ulaşımda temiz enerji dönüşümü kapsamında elektrik iletim ve dağıtım altyapısının güçlendirilmesine yönelik projeksiyon ve planların yapılması gündemde yer almaktadır. Bu bağlamda, şebeke güvenliğine yönelik yatırımlar yapılırken, dağıtım şirketlerinin süreçteki rolünün artırılması da büyük önem taşımaktadır.

Öte yandan, elektrikli araç sayısının beklenmedik bir şekilde artması, mevcut soket sayısının yetersiz kalmasına neden olabilir. Ayrıca, elektrikli araç sayısındaki ani artışlar, şebeke kararlılığını olumsuz etkileyebilecek yük artışlarına yol açma riski taşımaktadır. Bu nedenle, elektrikli araç şarj altyapısına yönelik projeksiyon sayısının artırılması hedeflenmektedir. 2024 yılı için 1 projeksiyon oluşturulması planlanırken, bu sayının 2028 yılına kadar 3’e çıkarılması hedeflenmektedir.


En az 10 karakter gerekli