DOLAR 38,2838 0.05%
EURO 43,4619 -0.7%
ALTIN 4.053,62-2,49
BITCOIN 35932312,95%
İstanbul
13°

KAPALI

  • Footer 3
  • Footer 3
  • Footer 3
  • Footer 3
  • Footer 3
  • Footer 3
  • Footer 3
Enflasyon Muhasebesi ve Küçük İşletmelere Sağlanan Kolaylıklar

Enflasyon Muhasebesi ve Küçük İşletmelere Sağlanan Kolaylıklar

ABONE OL
29 Ağustos 2024 11:00
Enflasyon Muhasebesi ve Küçük İşletmelere Sağlanan Kolaylıklar
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, iş dünyasından gelen talepler doğrultusunda uygulamaya aldıkları “enflasyon muhasebesi” ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Şimşek, küçük işletmelere yönelik yeni kararların devreye alınacağını belirterek, “Yaklaşık 1,5 milyon gelir ve kurumlar vergisi mükellefini geçici vergi dönemlerinde enflasyon düzeltmesi kapsamından çıkarıyoruz” ifadesini kullandı.

Türkiye’de enflasyon muhasebesi en son 2004 hesap dönemine ilişkin bilançolarda uygulanmışken, 2021 hesap dönemi sonuna kadar şartların gerçekleşmemesi nedeniyle yeni bir düzeltme yapılmamıştı. Ancak 2021 yılı sonunda enflasyon düzeltmesi için gerekli şartların oluştuğu gözlemlendi. Meslek mensupları ve sivil toplum kuruluşlarından gelen talepler üzerine konu Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) gündemine taşındı.

İş Dünyasından Gelen Tepkiler

Bakan Şimşek, bu konuya dair değerlendirmelerde bulunarak, TÜRMOB ve diğer meslek kuruluşlarının 2023 yıl sonuna kadar erteleme talep ettiğini hatırlattı. “Yapılan yasal düzenleme ile 2021 ve 2022 yıllarında enflasyon düzeltmesi uygulanmadı. Uygulama 2023 yılı sonuna kadar ertelendi. İş dünyası ile yapılan toplantılarda, meslek kuruluşları 2023 yıl sonunda mutlaka enflasyon düzeltmesi yapılması ve 2024 yılında da devam etmesi gerektiğini vurguladı. Bakanlık olarak bu talepleri dikkate alarak gerekli düzenlemeleri yaptık” dedi.

2023 sonunda herhangi bir vergi ödenmeden bilançoların düzeltildiğine dikkat çeken Şimşek, 2024 yılı ikinci geçici vergi döneminde enflasyon düzeltmesi uygulanmış beyannamelerin verilme sürelerini de mükelleflere zaman tanımak amacıyla uzattıklarını belirtti. İlgili meslek kuruluşlarının, bu süreçte cirosu düşük işletmelerin ve henüz faaliyete geçmemiş olan yatırım dönemindeki işletmelerin enflasyon düzeltmesi nedeniyle vergilendirilme sıkıntısı yaşayabileceğini ifade ettiğini vurguladı.

1,5 Milyon Mükellef Kapsam Dışında

Şimşek, yeni alınan kararlarla ilgili şu açıklamalarda bulundu:

  • “TOBB, MÜSİAD, TÜSİAD, TÜRMOB gibi iş dünyası ve meslek kuruluşlarının talepleri üzerine ‘enflasyon muhasebesi’nde yeni bir aşamaya geldik.”
  • “Küçük işletmelere yönelik aldığımız kararla, yaklaşık 1,5 milyon gelir ve kurumlar vergisi mükellefini geçici vergi dönemlerinde enflasyon düzeltmesi kapsamından çıkarıyoruz.”
  • “2023 yılı sonu itibarıyla cirosu 50 milyon liranın altında olan işletmelerimizin 2024 yılı ikinci ve üçüncü geçici vergi dönemlerinde enflasyon düzeltmesi yapmasına gerek olmayacak.”

Bu konuda hazırlanan tebliğ taslağının Cumhurbaşkanlığına yayımlanmak üzere gönderildiğini belirten Şimşek, 31 Aralık 2023 tarihli gelir tablolarında brüt satışları 50 milyon liranın altında olan mükelleflerin, 2024 yılının ikinci ve üçüncü geçici vergi dönemlerinde enflasyon düzeltmesi yapmadan beyannamelerini vereceğini açıkladı.

Bu kapsama giren mükelleflerden daha önce beyanname vermiş olanların düzeltme beyannamesi vermesi gerektiğini söyleyen Şimşek, “Düzeltme beyanlarını 6 Eylül 2024’e kadar yapan mükellefler herhangi bir ceza veya faiz ödemeyecek” dedi.

Yatırım Yapan Mükellefler için Yeni Model Üzerinde Çalışmalar

Bakan Şimşek, enflasyon düzeltmesinin, yatırım finansman giderlerinin maliyetlere eklenmesi nedeniyle üretime geçilmeden ilave vergiye neden olduğu yönündeki tartışmalara da değindi. “Amacımız mali tabloların gerçek durumu ifade eder hale gelmesini sağlamak. Yatırım yaparak büyüme ve istihdam gibi makroekonomik göstergelere katkı sunan işletmelerin devam eden yatırımlarını muhasebeleştirdikleri harcamaların enflasyon düzeltmesinden kaynaklı olumsuz etkilerini asgari seviyede tutmak için gerekli talimatları verdik” dedi.

Yatırım yapan mükelleflere enflasyon düzeltmesinde kolaylık sağlayacak formüller üzerinde çalıştıklarını belirten Şimşek, “Bu kapsamda, devam eden yatırımlar hesabının enflasyon düzeltmesinden kaynaklı değerlenmesi nedeniyle oluşan karların özel bir fona alınarak vergilenmemesi ve bu hesabın işletme döneminde 5 yıl boyunca vergiye tabi kazancın tespitinde dikkate alınabilmesine yönelik bir model de seçenekler arasında yer alıyor” şeklinde konuştu. Ekim ayında Meclisin açılmasıyla birlikte bu konunun yasama gündemine gelmesi için çalışmalar yapacaklarını ifade etti.

Şirketler Üzerindeki Etkilerin Azaltılması Hedefleniyor

Enflasyon düzeltmesi, paranın satın alma gücündeki değişimlerin mali tabloların gerçek durumu ifade etmesini sağlamak amacıyla yapılan bir düzeltme işlemi olarak tanımlanıyor. Aktif hesapları güçlü olan mükellefler, varlıklarını sermayeleriyle edinmişlerse enflasyon düzeltmesinden olumlu etkilenirken, borçları fazla olan mükellefler ise borç kaleminin düzeltmeye tabi olmaması nedeniyle olumsuz etkileniyor. Bakanlık, bu çalışmayla birlikte, yabancı finansman kaynakları kullanarak faaliyet gösteren ve enflasyon düzeltmesi uygulamasından daha fazla olumsuz etkilenme potansiyeli bulunan yaklaşık 1,5 milyon gelir ve kurumlar vergisi mükellefini geçici vergi dönemlerinde enflasyon düzeltmesi kapsamından çıkararak, bu mükelleflerin hesap dönemi sonunda düzeltme yapmalarını ve uygulamadan daha az etkilenmelerini hedefliyor.


En az 10 karakter gerekli