AZ BULUTLU
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan enflasyon verilerinin, piyasa beklentilerinin üzerinde bir artış göstermesi, ekonomistlerin eylül ayı verisinin kısa vadede faiz indirimine yol açmayacağı konusunda dikkat çekmelerine neden oldu. TÜİK’in verilerine göre, ağustos ayında %52 olan enflasyon, eylül ayında %49,4 seviyesine gerilemiş durumda. Ancak yıllık enflasyonun ekonomistlerin öngördüğünden daha az bir hızda düşmesi dikkat çekici. Ekonomistlerin tahminleri, yıllık enflasyonun %48,3 seviyesinde gerçekleşeceği yönündeydi.
Diğer yandan, Merkez Bankası’nın (TCMB) tercih ettiği gösterge olan aylık enflasyon, bir önceki ayda kaydedilen %2,47’lik oranın ardından eylül ayında %2,97 olarak kaydedildi. Bu da aylık enflasyonun %2,2 olan beklentilerin oldukça üzerinde gerçekleştiği anlamına geliyor. Aylık enflasyondaki artışın başlıca sebebi, eğitim fiyatları ana grubunun aylık bazda %14,2 oranında artması oldu. Para Politikası Kurulu, eylül ayındaki son toplantısının tutanaklarında üniversite harçları ve okul servis ücretlerindeki artışa bağlı olarak yüksek hizmet enflasyonuna dikkat çekmişti.
FAİZ İNDİRİMİ BEKLENTİSİ DEĞİŞTİ Mİ?
Açıklanan enflasyon verilerinin beklenenden yüksek çıkması, dördüncü çeyrekte beklenen faiz oranı indirimlerine dair tartışmaları potansiyel olarak erteleyebilir. İş Portföy Yönetimi Araştırma Müdürü ve ekonomist Hande Şekerci, Bloomberg’e yaptığı açıklamada, eğitim harcamalarının yanı sıra konut, giyim, lokanta ve otel ile gıda fiyatlarının da tahminlerin üzerinde yükseldiğini belirtti. Şekerci, hizmet enflasyonunun yapışkan bir yapıya sahip olduğunu vurguladı. Şekerci’ye göre, açıklanan veriler TCMB’nin yapacağı ilk faiz indiriminin zamanlamasını geciktirebilir. “Merkez Bankası’nın kasım ayında faiz indirimine başlamasını beklemiyoruz” diyen Şekerci, enflasyonda kalıcı bir iyileşme sağlanmasının ardından gevşemenin 2025’te başlayabileceğini dile getirdi.
‘2025’E ERTELENME İHTİMALİ ÇOK YÜKSEK’
Yıllık enflasyonun beklentilerin üzerinde gerçekleşmesine rağmen, bu durum 2021’den bu yana ilk kez politika faizinin altına inmiş olmasını sağlamış durumda. Garanti BBVA’da gelişmekte olan piyasalar stratejisti Tufan Cömert, enflasyonun politika faizinin altına düşmesini değerlendirirken, “Önümüzdeki 3 ayın ortalama enflasyonu %2 olsa bile yılsonu enflasyonu %44 olacaktır,” dedi. Cömert, bu koşullar altında piyasanın kasım ayındaki faiz indirim beklentilerini 2025 yılına erteleme ihtimalinin oldukça yüksek olduğunu belirtti.
Ekonomist Haluk Bürümcekçi, Reuters’a yaptığı açıklamada, bugünkü verilerin kısa vadede bir faiz indirimi mesajı içermediğine dikkat çekti. Bürümcekçi, “Politika faizinde ekim ayında da değişiklik beklemiyoruz,” derken, 8 Kasım’da yayınlanacak yılın son Enflasyon Raporu öncesi açıklanacak Ekim ayı Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) gerçekleşmesinin TCMB’nin yönlendirmesiyle uyumlu olması durumunda bile, 21 Kasım’daki Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında faiz indirimi kararı alınması için yeterli olmayabileceğini ifade etti.