PARÇALI BULUTLU
Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings’in Kıdemli Direktörü ve Türkiye Analisti Erich Arispe Morales, Türkiye’deki sıkı para politikası duruşunun devam edeceğine dair güvenlerinin yüksek olduğunu ifade etti. Morales, “Enflasyon beklentilerinin iyileşmesi bekleniyor, ancak bu iyileşmenin sürdürülebilir olması, uyumlu hale gelmesi ve aynı zamanda dolarizasyondaki azalmanın devam etmesi için para politikasının sıkı kalması gerekecek. Bu çerçevede, 2025’in ilk çeyreğinde kademeli bir gevşeme sürecinin başlayacağını öngörüyoruz.” dedi.
Morales, Fitch Ratings’in cuma günü Türkiye’nin kredi notunu “B+” seviyesinden “BB-“ye yükseltmesinin ardından, bu kararın arka planına dair soruları yanıtladı. Türkiye’deki son genel seçimlerin ardından yaşanan politika değişikliklerinin ülkenin not görünümündeki iyileşmeyi sağladığını belirten Morales, mevcut ekonomik programın siyasi liderlikten güçlü bir destek almaya devam ettiğini vurguladı.
Türkiye ekonomisindeki kırılganlıkların azalmaya başlaması ile kredi notunun da yükseldiğini dile getiren Morales, uluslararası rezervlerin arttığını ve bu yıl uluslararası rezervlerin temel bileşiminde ve seviyesinde önemli bir iyileşme kaydedildiğini aktardı. Ayrıca, uluslararası rezervlerdeki iyileşmenin yanı sıra kur korumalı mevduat ve dolarizasyondaki düşüşe dikkat çekti.
Morales, “Hükümet ve ekonomi otoritelerinin sıkı para politikasını sürdüreceğine dair güvenimiz artmış durumda. Bu yıl gayrisafi yurt içi hasılanın (GSYH) yüzde 5’ine yakın olan bütçe açığının, önümüzdeki yıl yüzde 3 civarında konsolide edileceğine inanıyoruz. Ayrıca, gelir politikalarının Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) enflasyonu düşürme süreciyle daha uyumlu hale geleceğini düşünüyoruz.” şeklinde konuştu.
BEKLENTİLERDEKİ GERİLEME ZAMAN ALACAK
Aylık enflasyon baskılarının yavaşladığını vurgulayan Morales, “Aylık enflasyon baskıları yavaşladıkça, piyasanın enflasyon beklentileri de buna göre ayarlanacaktır. Ancak hanehalkı ve firmaların enflasyon beklentilerindeki düşüşün daha yavaş olacağını öngörüyoruz. Bu beklentilerin gerilemesi son derece önemli, fakat bu süreç biraz zaman alacak.” dedi.
Morales, “Enflasyonun 2025 sonunda yüzde 21 seviyesine gerilemesi bekleniyor. Bu durum, para politikasında kademeli bir gevşeme gerektirecektir. Enflasyon beklentileri iyileşecek, ancak bu beklentilerin uyumlu hale gelmesi ve sürdürülebilir şekilde düşmesi için, para politikasının sıkı kalmaya devam etmesi gerekecek.” şeklinde sözlerini sürdürdü.
Türkiye ekonomisinde bu yıl için yüzde 3,5 ve 2025’te ise yüzde 2,8 oranında görece düşük bir büyüme öngördüklerini belirten Morales, bu büyüme seviyesinin enflasyon beklentilerindeki yeniden dengelenme sürecini destekleyeceğini ifade etti. Hükümetin iç talep ve dış faktörlerle desteklenen dengeli bir büyüme sağlamaya çalıştığını vurgulayan Morales, “Bu büyümenin öngörülebilir ve güvenilir bir politika çerçevesiyle desteklenmesi önemli.” dedi.
MALİYE POLİTİKASININ ETKİNLİĞİ KRİTİK
Mali politikanın dezenflasyon süreci üzerindeki etkisini değerlendiren Morales, “Haziran 2023’teki politika değişikliğinden sonra, maliye politikası vergi önlemleri aracılığıyla bütçe açığını azaltmaya yönelik tedbirler aldı ve bu yıl mali açığı 2023 için öngörülen seviyenin altına indirmeyi başardı. Ancak bu yıl maliye politikasının, para politikasındaki sıkılaşmaya önemli bir katkı sağlayamadığını düşünüyoruz.” şeklinde ifade etti.
Morales, “Yılın ilk yarısında gördüğümüz iç talep direncinin, asgari ücret artışı ve maliye politikası ile ilişkilendirilebileceğini düşünüyoruz. Hükümetin maliye politikası çerçevesinde aldığı tedbirler göz önünde bulundurulduğunda, önümüzdeki yıl için yüzde 2’ye yakın bir mali konsolidasyonun enflasyondaki düşüş sürecine katkı sağlayacağını öngörüyoruz.” dedi.
Morales, yerli ve yabancı yatırımcıların mevcut politika duruşunun devam edeceği ve politika geri dönüşü risklerinin azalacağına dair daha fazla somut kanıt görmek isteyebileceğini belirtti. “Enflasyon beklentilerinin yeniden çıpalanması ve para politikasının güvenilirliğinin sağlanması zaman alacaktır.” diyerek sözlerine son verdi.
Fitch’in cuma günü yaptığı açıklamada, pozitif reel faiz oranlarının, düşük cari hesap açığı ve döviz korumalı mevduatlardaki kademeli düşüşün muhtemelen dış tamponlardaki iyileşmenin kalıcılığını destekleyeceği ifade edilerek, rezervlerin bu yıl sonunda 158 milyar dolara, 2025 sonunda ise 165 milyar dolara yükselebileceği tahmin edilmiştir.
Fitch Ratings, geçen yıl eylülde Türkiye’nin kredi notunu “B” olarak teyit ederken, not görünümünü 2 yılın ardından “negatif”ten “durağan”a çevirmişti. Kredi derecelendirme kuruluşu, bu yıl martta da ülkenin kredi notunu “B”den “B+”ya yükseltirken, not görünümünü “durağan”dan “pozitif”e çıkarmıştı.