PARÇALI BULUTLU
Uzmanlar, Fitch Ratings’in Türkiye’nin kredi notunu yükseltmesiyle ülkenin iyileşen bir not yörüngesinde olduğunu ve diğer uluslararası kredi derecelendirme kuruluşlarından da benzer artışların gelebileceğini vurguluyor. Fitch Ratings, Türkiye’nin kredi notunu “B+”dan “BB-“ye çıkarırken, not görünümünü ise durağan olarak belirledi. Kuruluşun açıklamasında, pozitif reel faiz oranlarının, düşük cari hesap açıklarının ve döviz korumalı mevduatlardaki kademeli düşüşün, dış tamponlardaki iyileşmenin kalıcılığını destekleyeceği ifade edildi. Ayrıca, Türkiye’nin rezervlerinin bu yıl sonunda 158 milyar dolara, 2025 sonunda ise 165 milyar dolara ulaşmasının öngörüldüğü belirtildi.
BİR SONRAKİ NOT ARTIŞI NE ZAMAN OLACAK?
AA Finans analisti ve ekonomist Haluk Bürümcekçi, Fitch Ratings’in yaptığı bu not artışıyla birlikte, Türkiye’nin “yatırım yapılabilir” not seviyesine ulaşmasına sadece üç kademe kaldığını belirtti. Ancak Bürümcekçi, görünümün durağan olarak belirlenmesinin ve politika geri dönüşleri riskinin gündeme gelmesinin, bir sonraki not artışının hızla gerçekleşmeyeceğine işaret ettiğini ifade etti. İşler yolunda ilerlerse, 2025 yılındaki ilk değerlendirmede görünümün tekrar pozitife dönebilmesinin mümkün olduğunu düşündüğünü ekledi. Bürümcekçi, “Bu yılın son kredi değerlendirmesi 1 Kasım’da Standard & Poor’s (S&P) tarafından yapılacak. Görünüm pozitif olduğu için, kredi notunda bir kademe daha artış olmasını bekliyoruz” şeklinde değerlendirmede bulundu.
‘YATIRIM YAPILABİLİR’ SEVİYESİNE ULAŞMAK İÇİN 3 KADEME DAHA GEREKİYOR
İstanbul Topkapı Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Erhan Aslanoğlu ise Fitch Ratings’in not artışının beklenen bir gelişme olduğunu, ancak kesin olmadığını belirterek, “Bunun gerçekleşmesi elbette olumlu bir gelişme” dedi. Yatırım yapılabilir kategoriye çıkmak için hâlâ üç not artışı gerektiğini vurgulayan Aslanoğlu, son bir yılda Türkiye’nin notunda hem Fitch hem de diğer kuruluşlardan gelen artışların oldukça güçlü adımlar attığını ifade etti. “Normal şartlarda not indirimi kolay, çıkışı ise zordur. Türkiye’nin not artırımı görece hızlanmaya başlamış görünüyor” diyen Aslanoğlu, Fitch’in para politikası üzerine daha fazla odaklandığını belirtti. Para politikasındaki sıkılığın, Merkez Bankası’nın rezervlerini artırma çabalarını olumlu yönde etkilediğini ve bu durumun not artırımında etkili olduğunu söyledi. Aslanoğlu, makro ekonomik tahminlerin, kredi derecelendirme kuruluşlarının bakış açısıyla ekonomi politika yapıcılarının tahminleriyle yakınsamasının özellikle enflasyon tahminlerinin Merkez Bankası’nın tahminlerine yakınsamasının olumlu bir gelişme olduğunu dile getirdi.
Fitch Ratings, geçen yıl eylülde Türkiye’nin kredi notunu “B” olarak teyit ederken, not görünümünü 2 yıl aradan sonra “negatif”ten “durağan”a çevirmişti. Bu yıl mart ayında ise, ülkenin kredi notunu “B”den “B+”ya yükseltirken, not görünümünü “durağan”dan “pozitif”e çıkarmıştı.