Fransa’da Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un aldığı erken genel seçim kararı, ülke tarihinin en parçalı Ulusal Meclisi’ni ortaya çıkardı. Bu seçimler, Macron’un aşırı sağın Avrupa Parlamentosu (AP) seçimlerindeki başarısının ardından Fransız siyasetinde “netlik” sağlamak amacıyla gerçekleştirildi. Ancak, sonuçlar, Fransa’yı alışık olmadığı bir koalisyon hükümeti dönemine sürükledi.
Seçimlerde, Fransızları temsil edecek 577 milletvekilinin belirlendiği süreçte, solcu Yeni Halk Cephesi ittifakı mecliste en fazla sandalye sayısını kazanırken, 18 Temmuz’da yeni vekillerin göreve başlamasıyla birlikte Ulusal Meclis’teki siyasi grup dağılımı netleşti. Ulusal Meclis’te bir siyasi grup oluşturmak için en az 15 milletvekiline ihtiyaç duyulmaktadır.
KARIŞIKLIĞI DAHA DA ARTIRAN SONUÇ
Macron’un Fransa’nın siyasi arenasını “netlikten” çok “karışıklığa” sürüklemekle eleştirildiği bu seçimler, Ulusal Meclis’te toplam 11 siyasi grup oluşmasına neden oldu. 2022 genel seçimlerinin ardından bu sayı 10 iken, 30 Haziran ve 7 Temmuz’daki seçimlerle birlikte yeni bir rekor kırılarak 11’e yükseldi. Siyasi grup sayısındaki artış, Cumhuriyetçiler (LR) partisinde yaşanan bölünmelerin bir sonucu olarak öne çıktı; zira bu parti, aşırı sağcılarla ittifak yaparak seçime gitmeyi tercih etti.
Yeni Meclis’te, Macron’un ittifakının oluşturduğu grup dışında tüm siyasi gruplar muhalefette yer almayı tercih etti. Ayrıca, Yeni Halk Cephesi ittifakı, Macron’un kendi gruplarından bir başbakan atamaması durumunda muhalefette kalacaklarını taahhüt etti.
Yeni Halk Cephesi ittifakına katılan solcu partilerin gruplarının dağılımı ise şu şekildedir:
Bu grupların toplamı, Yeni Halk Cephesi ittifakı içinde 193 milletvekili sayısına ulaşmıştır. Bu ittifakı, 166 milletvekili ile Macron’un iktidar koalisyonu takip etmiştir. Mecliste, Macron’un ittifakını oluşturan partilerin milletvekili dağılımı şu şekildedir:
Meclisin üçüncü büyük siyasi grubunu ise 142 milletvekili ile aşırı sağcı Ulusal Birlik (RN) ve ortakları oluşturmuştur. Aşırı sağcı grup içinde, 126 milletvekili RN partisinden, 16 milletvekili ise LR’den ihraç edilen Eric Ciotti ve ekibinin kurduğu “Sağda” partisinden katılmıştır.
Ek olarak, Cumhuriyetçi Sağ grubu 47 milletvekili, 2018’de kurulan LIOT grubu ise 21 milletvekili ile temsiliğini sürdürmektedir. Yeni mecliste, 8 milletvekili ise hiçbir siyasi gruba dahil olmamıştır.