Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB), Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği’nde önemli bir değişiklik yapmayı planlıyor. Bu değişiklikle birlikte, nihai tüketicilerin de tevsik (belgeleme) zorunluluğuna tabi olacağı belirtiliyor. Yeni düzenleme yürürlüğe girdiğinde, 7 bin lirayı aşan ödemelerde nakit yerine banka, PTT veya aracı finansal kurumların kullanılması zorunlu hale gelecek.
“Bu 7 Bin TL Başlangıç”
Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Mahmut Şahin, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Mal ve hizmet satışlarında 7 bin TL’yi aşan alışverişlerde nakdin kullanılmayacağı ve yalnızca banka ya da kredi kartıyla işlem yapılabilmesi için çalışmalar başlatılıyor. Bu 7 bin TL başlangıç. Miktarı zamanla 5 bin TL’ye, ardından 2 bin 500 TL’ye düşürmeyi planlıyorlar. Hedefleri, 2030 yılında Türkiye’de sıfır nakit kullanımı sağlamak. Artık Türkiye Cumhuriyeti’nde nakit paranın yasaklanacağı bir sürecin içine girmiş bulunuyoruz” dedi.
“Burada Yapılmak İstenen Başka”
Mahmut Şahin, Gelir İdaresi Başkanlığı’nın tebliğinden sonra, “Bu hata, yapmayın” uyarısında bulunduklarını, ancak seslerinin fazla duyulmadığını ifade etti. Şahin, “Demek ki o sesimiz çok duyulmamış. Meseleye dair ne olduğunu biliyoruz. ‘Vergi kaçakçılığını ve kayıt dışı ekonomiyi önleyeceğiz’ gibi süslü laflara karnımız tok. Bununla inanmıyoruz. Burada yapılmak istenen şey çok daha farklı. Eğer vergi kaçakçılığını yıllardır önleyemiyorsanız, o zaman bu işin sadece nakit paranın kaldırılıp, banka kartlarına dönüşmesi ile çözüleceğini düşünmek oldukça yanıltıcı” diye konuştu.
Şahin, tebliğdeki bir ifadeye dikkat çekerek, “Eğer bir tüketici bir buzdolabı alırsa ve bunun bedeli 20 bin TL ise, bunu nakit ödeyemez, kart aracılığıyla ödemek zorunda kalacaktır. Gelir İdaresi, buzdolaplarının kaçak olarak satıldığını ve fabrikaların faturasız satış yaptığını ima ediyor” şeklinde değerlendirmelerde bulundu.
“Hepimiz Bir Kümese Tıkılacağız”
Nakit paranın ortadan kaldırılmasının başka bir çözüm önerisi olmadığını vurgulayan Şahin, bu durumun yönetim acziyetinin bir göstergesi olduğunu belirtti. Şahin, “Yetkililer ve Gelir İdaresi Başkanlığı sesimizi duymazsa, sonraki aşama şu olacak; herkese dijital harcamalarla bir vatandaşlık puanı verilecek. Hepimiz bir kümese tıkılacağız. Limitiniz dolduğunda, bankanızdaki parayı harcatmayacaklar. İkinci adım ise karbon ayak izinin sınırlandırılması olacak. Çevreci bir görüntü vermeye çalışıyorlar. 70-80 senedir topraklarımızı zehirleyen, her türlü kimyasalı toprağımıza ve suyumuza atanların, havanın değerini bildiklerine inanmamızı bekliyorlar. Bu, gerçekçi değil” ifadelerini kullandı.